Marea Britanie are la dispoziţie şase luni pentru a le acorda drept de vot deţinuţilor

Judecătorii din domeniul drepturilor omului i-au acordat marţi premierului britanic David Cameron şase luni pentru a onora angajamentul guvernului de coaliţie de a le da deţinuţilor drept de vot.
(KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
23.05.2012

Judecătorii din domeniul drepturilor omului i-au acordat marţi premierului britanic David Cameron şase luni pentru a onora angajamentul guvernului de coaliţie de a le da deţinuţilor drept de vot. Ultimatumul a fost anunţat la Strasbourg, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis într-un caz italian că ''este la latitudinea statelor membre de a decide cum să reglementeze interdicţia privind votul deţinuţilor', informează The Independent în ediţia de marţi.

Judecătorii au precizat că hotărârea privind Marea Britanie este o confirmare a unei decizii din 2005 împotriva Regatului Unit, potrivit căreia interdicţia ca toţi deţinuţii să-şi piardă dreptul de vot este o încălcare a drepturilor omului.

Marii Britanii i s-au acordat nouă luni pentru a introduce cel puţin drepturi de vot parţiale pentru unii deţinuţi, în noiembrie 2011, dar nu a făcut acest lucru. Termenul a fost prelungit dupa ce autorităţile britanice au cerut observaţii juridice în cazul italian iar un nou termen de şase luni este declanşat prin hotărârea de marţi.

CEDO a declarat că acceptă acum argumentul guvernului britanic că 'fiecare stat dispune de o largă putere de apreciere cu privire la modul în care reglementează interdicţia, atât în ceea ce priveste tipurile de infracţiuni care ar trebui să conducă la pierderea votului cât şi dacă pierderea drepturilor electorale ar trebui să fie decisă de un judecător într-un caz individual sau ar trebui să rezulte din aplicarea generală a unei legi'.

Disputa cu Strasbourgul a început atunci când deţinuţi din Marea Britanie s-au plâns că pierderea drepturilor de vot încalcă un articol din Convenţia privind Drepturile Omului care garantează 'dreptul la alegeri libere'. Instanţa a decretat de două ori că interzicerea totală în Marea Britanie a votului pentru deţinuţi este ilegală.

Dacă Marea Britanie se conformează deciziei instanţei de a acorda unor prizonieri drept de vot în cadrul noului termen de şase luni, CEDO va putea începe o acţiune privind toate cazurile similare în curs.

Aproximativ 40% din cele 47 de ţări care intră sub incidenţa Convenţiei privind Drepturile Omului - printre care toate cele 27 de state membre ale UE - nu au restricţii privind votul deţinuţilor. Altele interzic numai unora dintre deţinuţii condamnaţi să voteze. În Franţa şi Germania, instanţele au competenţa de a impune pierderea drepturilor de vot ca pedeapsă suplimentară.

Marea Britanie se numără printre puţinele ţări europene, printre care Armenia, Bulgaria, Estonia, Ungaria şi România, care elimină automat dreptul de vot pentru deţinuţii condamnaţi, deşi persoanele în arest preventiv din Regatul Unit au încă drept de vot.

O purtătoare de cuvânt a Downing Street a declarat că guvernul va lua în considerare implicaţiile deciziei pentru Marea Britanie înainte de a răspunde. ''Poziţia Marii Britanii este că procurorul general a susţinut că problema politicii sociale, inclusiv dreptul de vot al deţinuţilor, este o chestiune ce ţine de Parlament şi Parlamentul trebuie să decidă dacă şi care deţinuţi ar trebui să aibă drept de vot iar instanţa nu ar trebui să se amestece în această decizie, cu excepţia cazului în care hotărârea este în mod vădit fără fundament rezonabil', a declarat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor