Marea Britanie acuză Bruxellesul de creşterea facturilor la energie ale britanicilor

Turbine eoliene. (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)
D.B.
23.09.2022

Marea Britanie a acuzat Uniunea Europeană că a determinat creşterea facturilor la energie ale britanicilor cu sute de milioane de lire sterline pe an, prin blocarea cooperării energetice dintre Londra şi Bruxelles după Brexit, informează Politico.

În cadrul acordului de comerţ şi cooperare semnat în decembrie 2020, Comisia Europeană şi Regatul Unit au convenit să instituie un cadru pentru viitoarele schimburi comerciale de energie electrică, ce ar urma să intre în vigoare în acest an.

Cu toate acestea, un oficial britanic a declarat că progresele înregistrate în ceea ce priveşte adoptarea unor noi reguli comerciale au stagnat din vară, în ciuda multiplelor încercări ale Londrei de a obţine un acord, pe fondul celei mai grave crize energetice din Europa din ultimele decenii. Guvernul britanic consideră că Europa trage de timp din cauza luptei continue privind implementarea normelor comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord.

Lipsa unui cadru comercial pentru energia electrică a însemnat că, la ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică de energie a UE la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit a trecut la un sistem mai ineficient de cumpărare şi vânzare de energie electrică prin intermediul unor interconectori submarini care leagă Marea Britanie de Franţa, Olanda şi Belgia. Acest lucru adaugă sute de milioane de lire sterline pe an la facturile de energie ale gospodăriilor britanice, potrivit industriei energetice din Regatul Unit.

La doi ani de la Brexit, Marea Britanie nu a reuşit încă să fie readmisă pe platforma North Sea Energy Cooperation (NSEC), o organizaţie interguvernamentală care are ca scop dezvoltarea parcurilor eoliene offshore în regiunea Mării Nordului şi accelerarea tranziţiei către energiile regenerabile. Comisia a dat afară Marea Britanie din grup în 2020, în ciuda faptului că nu este o agenţie a UE, ignorând apelurile mai multor ţări membre şi ale lui Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru Pactul Verde European, pentru ca Regatul Unit să rămână.

"Având în vedere că toată criza se referă la Putin şi la război, se pun unele întrebări cu privire la faptul că UE merge mai încet pe piaţa energiei electrice şi a cooperării în Marea Nordului", a declarat un oficial britanic.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că "UE este conştientă de importanţa cooperării în domeniul energiei şi este hotărâtă să continue să lucreze cu Regatul Unit în domeniul energiei", adăugând că "aceste probleme sunt foarte tehnice, ceea ce explică de ce progresul necesită timp".

Liz Truss, noul premier al Marii Britanii, şi preşedintele francez Emmanuel Macron au încercat să reconstruiască punţile pe această temă în timpul primei lor întâlniri bilaterale, care a avut loc marţi după-amiază în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Cei doi lideri "au convenit să consolideze" cooperarea dintre Marea Britanie şi Franţa în domeniul energiei "pentru a reduce volatilitatea de pe piaţă şi pentru a reduce costurile pentru gospodării", potrivit unui rezumat al întâlnirii difuzat de guvernul britanic. Purtătorul de cuvânt oficial al lui Truss a insistat asupra faptului că relaţia bilaterală în domeniul energiei rămâne "strânsă".

Legătura cu Irlanda de Nord

Londra susţine că Bruxelles-ul merge mai încet în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energiei din cauza disputei în curs de desfăşurare cu privire la funcţionarea Protocolului cu Irlanda de Nord, o parte esenţială a acordului de retragere Brexit care reglementează comerţul dintre regiune şi restul Regatului Unit.

Ca răspuns la refuzul Marii Britanii de a pune în aplicare controale asupra mărfurilor care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie, Comisia a îngheţat cooperarea bilaterală într-o serie de alte domenii de politică cerute de protocol, cum ar fi activitatea comună în domeniul cercetării ştiinţifice.

Însă Regatul Unit susţine că amploarea crizei energetice care se profilează asupra Europei în această iarnă face ca tacticile de amânare ale Comisiei în ceea ce priveşte comerţul cu energie electrică să fie nejustificate.

"Înţelegerea noastră este că UE a transmis un semnal puternic că, până când negocierile privind protocolul [cu Irlanda de Nord] nu vor fi soluţionate, nu va exista nicio mişcare în ceea ce priveşte acordurile de comercializare a energiei electrice.

Deşi înţelegem poziţia UE, ne aflăm astăzi într-o criză energetică - iar când vine vorba de interconectori de electricitate sau de cooperarea în domeniul gazelor, care este crucială pentru securitatea aprovizionării în această iarnă, ar putea merita ca UE să revadă dacă aceste elemente pot fi discutate în mod bilateral, indiferent de stadiul negocierilor privind protocolul", a declarat Adam Bermann, director adjunct al grupului de lobby al industriei energetice, Energy UK.

Un oficial al UE a respins aceste afirmaţii şi a insistat asupra faptului că Comisia "colaborează în mod deschis cu Regatul Unit."

"Elaborăm un nou mandat pentru industrie pentru a explora în continuare opţiunile pentru viitorul cadru pentru comerţul cu energie electrică prin interconectări. În urma unor verificări tehnice restante cu partea britanică, Comisia va înainta propunerea pentru a obţine acordul Consiliului cu privire la următorii paşi pentru comerţul cu energie electrică", a declarat oficialul.

Temeri legate de penurie

Cu toate acestea, există şi alte motive pentru care Brexitul ar putea îngreuna capacitatea UE şi a Regatului Unit de a face faţă penuriei de energie în această iarnă.

Marea Britanie a renunţat la aşa-numitul mecanism de solidaritate al UE în domeniul energiei, eliberându-se de obligaţiile pre-Brexit de a coopera cu blocul comunitar în cazul unei urgenţe energetice. Dar acest lucru înseamnă, de asemenea, că Regatul Unit nu mai are dreptul legal de a primi asistenţă din partea UE în cazul unei crize de amploare.

"Acest lucru pune sub semnul întrebării cât de solide vor fi aranjamentele politice în această iarnă în cazul în care vor exista penurii de energie. Sper cu siguranţă că UE va analiza cu fermitate dacă, atât în ceea ce priveşte acordurile de comercializare a energiei electrice, cât şi în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării, se pot găsi soluţii", a declarat Bermann.

Oficialul UE a declarat că cele două părţi au "schimburi regulate" cu privire la securitatea energetică înainte de iarnă.

Între timp, excluderea continuă a Marii Britanii din platforma de cooperare energetică din Marea Nordului îi nedumereşte pe reprezentanţii industriei, care nu înţeleg de ce durează atât de mult ca Regatul Unit să se alăture unui grup de guverne care include şi Norvegia, ţară care nu este membră a UE.

Oficialul UE a respins din nou afirmaţia potrivit căreia Comisia ar obstrucţiona readmiterea Marii Britanii, insistând că "se lucrează în continuare" la un memorandum de înţelegere pentru a permite Regatului Unit să revină în cadrul reuniunilor NSEC. Memorandumul de înţelegere va trebui să fie aprobat de Consiliu.

"Nu există nicio îngheţare. S-au înregistrat progrese recente în discuţiile la nivel tehnic, iar Comisia va putea iniţia în curând procedura de adoptare a memorandumului de înţelegere care să oficializeze cooperarea dintre UE şi NSEC", a declarat oficialul.

La o reuniune din 12 septembrie, miniştrii Energiei din ţările membre ale Cooperării Energetice a Mării Nordului (The North Sea Energy Cooperation / NSEC) au recunoscut "urgenţa de acţiune" creată de invazia rusă în Ucraina şi au salutat "progresele recente" în discuţiile pentru memorandumul de înţelegere cu Marea Britanie.

"Conştienţi de beneficiile reciproce ale unei cooperări viitoare consolidate, miniştrii şi comisarul [pentru energie] [Kadri Simson] aşteaptă cu nerăbdare un acord final privind memorandumul de înţelegere. Acest lucru va depinde de încheierea cu succes a discuţiilor dintre Comisie şi Regatul Unit", se arată într-o declaraţie a reuniunii de la Dublin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor