Maramureş: Alpiniştii Cristian Niculescu Ţâgârlaş şi Cosmin Andron vor urca pe vârful McKinley din Alaska

Vârful McKinley, Alaska. (youtube.com)
Epoch Times România
13.05.2014

Alpinistul Cristian Niculescu Ţâgârlaş, avocat de profesie, şi partenerul său de escaladă, profesorul Cosmin Andron, sunt pregătiţi să urce pe vârful McKinley din Alaska (SUA), în încercarea de a se clasa în topul "seven summit" al celor peste 300 de alpinişti care au urcat pe cele mai înalte piscuri montane şapte continente.

Cu puţin timp înainte plecării spre Alaska, Cristian Niculescu Ţâgârlaş a declarat că urmează de mult timp un antrenament riguros care să-i permită o aclimatizare rapidă, dar în acelaşi timp este conştient de dificultatea traseului şi a condiţiilor dificile de pe McKinley, vârf înalt de 6.194 m, care au pus mereu la încercare rezistenţa fizică a alpiniştilor din toată lumea.

"Următoarea escaladă e pe vârful McKinley din Parcul Naţional Denali şi este cel mai înalt vârf din America de Nord, situat în Alaska. Expediţia va începe în 27 mai şi este prognozată să se finalizeze pe 18 iunie. Ascensiunea este relativ dificilă întrucât temperaturile sunt constant scăzute la—30 grade Celsius, problematica furtunilor e una destul de interesantă şi poate duce frecvent la scăderea vertiginoasă a temperaturilor şi a precipitaţiilor de zăpadă şi gheaţă, fenomene foarte des întâlnite pe acest vârf dificil.

O altă problema e numărul crescut de crevase care pot ridica probleme serioase şi pot pune în pericol viaţa alpiniştilor care doresc să-l cucerească. În expediţie vom fi implicate două persoane, subsemnatul şi Cosmin Andron, un alpinist profesionist. Practic, dacă se va reuşi această ascensiune acesta va fi al patrulea vârf consecutiv după reuşita care a implicat cele mai înalte vârfuri din America de Sud — Aconcagua, Africa — Kilimanjaro, Elbrus — Europa" a spus Cristian Niculescu Ţâgârlaş.

Alpinistul a mărturisit că pregătirea expediţiei e una costisitoare, îndeosebi pe partea dotării cu echipamente de protecţie termică a corpului uman, însă merită tot efortul.

"Expediţia nu este atât de costisitoare aşa cum a fost ieşirea pe Aconcagua din America de Sud şi urmează şi alte expediţii, dar implică multe cheltuieli cu echipamentul special. Vorbim de temperaturi extrem de scăzute, fapt ce duce la upgradare tuturor echipamentelor astfel încât să rezistăm la aceste temperaturi, inclusiv sacul de dormit, pantaloni de puf, echipament de protecţie specială, toate sunt achiziţionate pentru această escaladă.

Echipamentele vor putea fi folosite şi pe Everest, eventual la Polul Sud, dar în momentul de faţă a reprezentat un efort financiar care merită. În afară de asta, costul transportului este destul de mare, deoarece implică un transport cu avionul din Bucureşti până-n Anchorage, iar de acolo mai departe zburăm cu un avion Cessna până la baza gheţarului Denali.

În rest, nu avem porturi sau personal care să ne ajute, ne transportăm toate bagajele trăgând o sanie pe care le depozităm, ascensiunea se va realiza în prima fază, adică până-n ultima tabără pe schiuri de tură, urmând ca numai în ultima parte să folosim bocancii de mare altitudine. În principiu, dacă vremea ne va ajuta şi aclimatizarea se va produce într-o manieră corespunzătoare, nu credem că vor fi alt tip de probleme, asta sper, dar suntem conştienţi că muntele îţi poate aduce oricând surprize", a spus Cristian Niculescu Ţâgârlaş.

Cei doi alpinişti — Ţâgârlaş şi Andon — sunt optimişti şi speră să se aclimatizeze uşor, să facă faţă condiţiilor climaterice dificile, a vântului puternic şi să treacă testul de accept al pădurarilor din Parcul Naţional Denali.

"Urmează pe Denali să ajungem la o altitudine de 6.194 metri, fiind cea mare diferenţă de nivel, chiar mai mare decât a Everestului, unde tabăra de bază e la 5.400 metri şi muntele are 8.848 metri. Perioada optimă pentru escaladă pe Denali este luna iunie, de aceea ne-am şi pregătit ca la începutul lunii iunie să lansăm urcarea, iar pe 30 mai avem programat interviul cu 'rangerii' parcului montan. Pe lângă plata ocazionată de urcare pe vârful Denali, trebuie să trecem şi de un interviu minimal, ceea ce mi se pare un lucru foarte bun, să opreşti persoanele neavenite să se aventureze şi să aibă cheltuieli suplimentare ca să-i culegi de pe traseu. Cred că o să primim acceptul 'rangerilor', au mai fost sistate expediţii doar când au fost furtuni sau situaţii total extraordinare, nu am acest gen de emoţii, dar ceea ce îmi doresc să fie e ca vremea să fie OK. Schimbările de vreme la mare altitudine pot aduce furtuni deosebit de puternice, iar efectele sunt devastatoare.

Vom fi cazaţi în corturi, la un vânt de 70-80 km/h şi temperaturi ce vor oscila permanent între—30,—40 de grade Celsius. Orice echipament ai avea simţi efectele naturii. În cazul unei situaţii nedorite există posibilitate să fim extraşi cu ajutorul unui elicopter, acest lucru se poate face până la o altitudine de 5.000 de metri, dacă nu greşesc, iar în cazul unei furtuni foarte puternice niciun mijloc de transport nu poate ajunge la o asemenea altitudine. În situaţiile aceste supravieţuieşti dacă eşti bine pregătit, ( ...) dacă nu, eşti recuperat ulterior", a spus Cristian Niculescu Ţâgârlaş.

Alpiniştii băimăreni urmează un program riguros de antrenament şi se bazează unul pe celălalt în cazul unor situaţii neprevăzute.

"De obicei îmi fac antrenamentele tipice, în fiecare weekend ies pe munte, în fiecare zi antrenamente de sală şi de cardio, iar din punctul acesta de vedere, al rezistenţei fizice, nu cred că vor fi probleme. Din punctul de vedere al aclimatizării sper ca totul să se producă cât mai uşor, pentru că în ultimii doi ani am urcat de cinci ori la peste 5.000-6.000 de metri şi sper ca organismul să aibă o memorie bună sub acest aspect şi să ajute la o cât mai rapidă aclimatizare. Asta e una dintre cele mai importante probleme, pentru că dacă nu te aclimatizezi, orice ai face nu mai poţi avansa. Partenerul meu de escaladă, Cosmin Andron, a mai urcat pe acest vârf şi încă pe un traseu mult greu accesibil, iar acum vom urca pe traseul cel mai uşor accesibil.

Normal că mă bazez pe experienţa şi istoricul de alpinist al lui Cosmin, dar, repet, orice om al muntelui ştie, pe munte eşti tu cu tine însuţi. E foarte dificil să fii ajutat de către coechipier (...) dacă e furtună, dacă e o crevasă, situaţia e de aşa natură încât e foarte dificil să intervii, eventual ceri sprijinul rangerilor, al altor expediţii şi atunci beneficiezi de un aport în plus, dar este important să ai alături de tine o persoană cu experienţă, să-ţi păstrezi sângele rece şi care să acţioneze în conştiinţă de cauză dacă se întâmplă ceva", a conchis Cristian Niculescu Ţâgârlaş.

După întoarcerea din Parcul Naţional Denali, alpiniştii Ţâgârlaş şi Andron se gândesc să-şi continue proiectele de aventură prin cucerirea altor vârfuri montane.

"Dacă ne va reuşi această expediţie, în vară ne vom duce Mont Blanc (4.810 m) şi Matterhorn (4.478 m), în Europa, urmând ca în decembrie să pregătim o expediţie în Australia, Papua Noua Guinee şi Indonezia, pentru că sunt trei vârfuri în zona respectivă care merită să fie făcute şi în special mă refer la Pyramid Carstensz (4.884 m), cel mai înalt munte de pe platforma continentală a Australiei" a spus încrezător alpinistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor