Manifestanţi reţinuţi la protestele anti-Putin din mai multe oraşe din Rusia

Noi proteste la Khabarovsk împotriva arestării guvernatorului Serghei Furgal (ALEKSANDR YANYSHEV/AFP VIA GETTY IMAGES)
A.P.
03.08.2020

Zeci de persoane au fost reţinute la manifestaţiile anti-Kremlin care au avut loc sâmbătă în toată Rusia, potrivit Europa Liberă.

Manifestaţii importante au avut loc în oraşul estic Habarovsk, care au marcat deja cel de-al patrulea weekend consecutiv de proteste generate de înlăturarea guvernatorului Serghei Furgal de către liderii de la Kremlin.

În acest moment membru al Partidului Naţional Liberal Democrat al Rusiei (PNLDR), Furgal a fost ales cu o mare majoritate, în 2018, în funcţia de guvernator, unde l-a avut drept contracandidat pe un reprezentat al partidului de guvernare al lui Putin, „Rusia Unită”.

La 9 iulie, Furgal a fost arestat şi transferat în capitală, fiind suspectat de implicare în uciderea mai multor oameni de afaceri în 2004 şi 2005, pe vremea când făcea afaceri în industria lemnului şi a metalelor, acuzaţii pe care Furgal le-a negat.

Furgal a fost apoi demis de preşedintele Vladimir Putin, care a numit un alt membru PNLDR ca guvernator interimar al regiunii Habarovsk.

La Habarovsk nu au fost raportate reţineri ale protestatarilor. Însă grupul OVD-Info care urmăreşte arestările politice din Rusia a anunţat că 70 de persoane au fost reţinute la evenimente similare care au avut loc în alte 14 oraşe - 23 de persoane la Sankt Petersburg, 14 la Moscova şi cinci la Vladivostok.

La Habarovsk, oamenii au scandat „Putin, demisia!” şi „Libertate!”, iar manifestanţii au purtat un banner pe care scria „Rusia fără Putin”.

Susţinătorii lui Furgal reclamă faptul că acuzaţiile împotriva sa sunt de natură politică. Protestele evidenţiază nemulţumirea crescândă în Orientul Îndepărtat faţă de ceea ce este considerat politicile dominate de Moscova, care ignoră alegerile exprimate de populaţie şi care, adesea, neglijează interesele localnicilor.

Popularitatea lui Putin se află în continuă scădere, pe fondul căderii economiei ruse atât din cauza pandemiei virusului Wuhan, cât şi a sancţiunilor internaţionale impuse după anexarea Crimeei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor