Manevrarea crizei din Cipru de către troică a fost "dezastruoasă"
alte articole
Comisarii UE au ripostat după ce deputaţii europeni au numit manevrarea crizei economice din Cipru drept "dezastruoasă".
Implicarea UE în abordarea problemei Ciprului a fost în centrul atenţiei unei dezbateri furtunoase miercuri la Strasbourg.
Dezbaterea a avut loc după ce miniştrii de finanţe din UE şi-au exprimat recent sprijinul pentru un plan de salvare de 10 miliarde de euro pentru Cipru, ţara având nevoie de 13 miliarde de euro pentru a-şi acoperi nevoile financiare şi pentru a-şi restructura băncile.
Conform acordului, se estimează că persoanele care au peste 100.000 de dolari depuşi în Bank of Cyprus ar putea pierde 60 la sută din economiile lor.
Ca parte a acordului de salvare, Cipru va trebui să crească taxele, să reducă cheltuielile şi să implementeze reforme structurale pentru a îmbunătăţi finanţele publice şi pentru a fi în măsură să ramburseze în cele din urmă datoria.
Irlanda şi Portugalia au un termen de şapte ani pentru a plăti înapoi împrumuturile de salvare.
Troica - Comisia, FMI şi Banca Centrală Europeană (BCE) - a stabilit termenii pentru fiecare plan de salvare din zona euro.
Vorbind în Parlamentul European, Olli Rehn, comisarul UE pentru afaceri economice şi monetare, a recunoscut că în Cipru au fost realizate "greşeli" şi că "vor fi învăţate lecţii".
El a amintit deputaţilor că UE intenţionează în acest an să creeze mecanismul unic de supraveghere (SSM), BCE făcând parte din conducerea sa.
Rehn a declarat că acordul cipriot nu ar trebui văzut ca un "model" pentru eventuale crize viitoare.
El a spus: "Am avut de a face cu condiţii speciale în Cipru şi acesta nu este neapărat un model.”
"Aş dori să vă reamintesc că în noiembrie 2011 Comisia a solicitat Ciprului să ia măsuri în timp util pentru a-şi rezolva problemele, dar, din păcate, acest lucru nu a fost posibil.”
"Cel mai rău rezultat posibil ar fi fost dacă nu s-ar fi ajuns la un acord."
Rehn a adăugat: "Comisia va face tot ce poate pentru a face faţă consecinţelor sociale ale măsurilor din Cipru şi pentru a atenua consecinţele pentru persoanele cele mai vulnerabile."
Comisarul UE pentru servicii financiare şi piaţa internă, Michel Barnier, a declarat: "Vom învăţa anumite lecţii din situaţia Ciprului, dar resping sugestiile că UE nu a acţionat suficient de repede."
În cadrul dezbaterii parlamentare, mai mulţi europarlamentari au atacat modul în care a fost gestionată criza, liderul grupului S&D Hannes Swoboda spunând că acţiunile au "distrus" încrederea publică în euro.
Membrul austriac a fost deosebit de dispreţuitor faţă de planurile care au vizat depozitele bancare de 100.000 de euro, afirmând: "Acest lucru nu ar fi trebuit niciodată propus."
Liderul ALDE Guy Verhofstadt a declarat în plen că manevrarea crizei cipriote de către troică a fost "dezastruoasă", adăugând că "ea a dat impresia că zona euro se prăbuşeşte."
El a spus că experienţa Ciprului "a subliniat" necesitatea unui "fond european de rezoluţie", adăugând că acesta este de "preferat" în locul unei abordări "de la caz la caz".
Alte comentarii au venit din partea lui Daniel Cohn-Bendit, liderul comun al grupului Verzilor/EFA din Parlamentul European, care a spus că o altă lecţie din criza cipriotă este necesitatea insulei divizate de a fi unită.
Cu toate acestea, invocând memoria fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, liderul UKIP Nigel Farage a declarat că UE "trăieşte o fantezie federală".
Şi europarlamentarul GUE din Cipru, Takis Hadjigeorgiou, a comentat problema, afirmând că "Este ca şi cum am juca într-o piesă de teatru - PPE îşi exprimă sprijinul pentru noi în Parlament, dar în guvern fac exact opusul.”
"Deputaţii europeni şi în special reprezentanţii PPE nu ar trebui să pretindă că sprijină Cipru aici şi să facă altceva în guvern. Liderul PPE, Joseph Daul, a declarat ieri că datoriile din Europa ar trebui echivalate, dar ce au decis guvernele susţinute de PPE în cadrul Eurogrupului? - exact opusul."
Colegul de partid Kyriacos Triantaphyllides a spus: "sectorul bancar din Cipru a fost redus cu 50%. Ce s-ar întâmpla dacă deciziile UE ar conduce la reducerea vânzărilor de automobile din Germania cu 50%? Ce s-ar întâmpla în Franţa dacă producţia agricolă ar fi redusă cu 50 %? Sau dacă exporturile olandeze ar scădea cu 50%?"
"Din păcate pentru Cipru, Eurogrupul a distrus unul dintre principalele domenii care oferea salarii şi locuri de muncă din economia Ciprului. Cât de viabile sunt astfel de datorii dacă o ţară nu se poate dezvolta? Dacă nu vom schimba această decizie dezastruoasă, consecinţele nu vor afecta numai tinerii, şomerii şi întreprinderile mici din Cipru, dar şi toate ţările de la periferia UE."