Malta intenţionează să sfideze PE şi să continue planurile de a vinde cetăţenia UE

Guvernul Maltei a promis să continue planurile de a vinde paşapoarte UE pentru suma de 650.000 de euro, în pofida apelului din partea Parlamentului European de a renunţa la o schemă pentru scoaterea la vânzare a cetăţeniei malteze şi, implicit, a celei europene, care ar transforma-o pe aceasta din urmă într-un 'bun comercializabil'', scrie The Financial Times în ediţia sa electronică.
(photos.com)
Epoch Times România
20.01.2014

Guvernul Maltei a promis să continue planurile de a vinde paşapoarte UE pentru suma de 650.000 de euro, în pofida apelului din partea Parlamentului European de a renunţa la o schemă pentru scoaterea la vânzare a cetăţeniei malteze şi, implicit, a celei europene, care ar transforma-o pe aceasta din urmă într-un 'bun comercializabil'', scrie The Financial Times în ediţia sa electronică.

Parlamentul European (PE) a votat joia trecută, cu o majoritate covârşitoare, în favoarea adoptării unei rezoluţii conform căreia cetăţenia UE nu trebuie să aibă 'o etichetă de preţ' ataşată. Deşi nu este obligatorie, adoptarea rezoluţiei de către PE ar putea determina Comisia Europeană (CE) să stabilească clar dacă schemele create de unele state membre, în special Malta, care duc la vânzarea cetăţeniei naţionale, şi implicit a celei europene, respectă litera şi spiritul tratatelor europene şi regulile UE privind nediscriminarea.

Astfel de scheme se află în domeniul legal al guvernelor naţionale, nu al Bruxellesului, explică publicaţia britanică.

Mai multe ţări membre ale Uniunii Europene au programe care accelerează procesul de obţinere a cetăţeniei pentru investitorii bogaţi, însă planul Maltei este mai radical, întrucât nu cere solicitanţilor să aibă reşedinţa pe insulă pentru a obţine paşaportul care le permite un drept imediat de reşedinţă în toate cele 28 de state membre ale blocului comunitar, precum şi călătorii fără viză în peste 160 de ţări, inclusiv SUA.

În plus faţă de suma de 650.000 de euro, solicitanţii mai trebuie să cumpere proprietăţi malteze în valoare de cel puţin 350.000 de euro şi titluri de stat în valoare de 150.000 de euro, continuă Financial Times.

Referindu-se la rezoluţia Parlamentului European, premierul maltez Joseph Muscat a dezminţit că scopul schemei este de a vinde cetăţenii, descriind-o drept un 'program de investiţii', care ar aduce finanţări de miliard de euro pentru spitale, sănătate, infrastructură şi educaţie pe insulă.

'Punctul principal este că o astfel de schemă este de competenţa statelor membre individuale şi nu a altor ţări sau a Parlamentului European', a afirmat Muscat, adăugând că banii obţinuţi ar 'rezulta într-o îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor şi ar crea locuri de muncă'.

În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a sugerat că există şi alte motive legale pentru care Bruxellesul s-ar putea opune schemei malteze, precum faptul că Malta riscă să încalce un tratat de 'cooperare sinceră' cu celelalte state membre, din moment ce noii cetăţeni ar putea locui şi lucra în toate statele UE.

'Ne place ideea de a vinde drepturile prevăzute în tratatele UE? Bineînţeles că nu. Cetăţenia nu trebuie să fie de vânzare', a afirmat Reding în plenul PE.

Comisarul european a mai declarat, pentru Financial Times, că statele membre ar trebui să acorde cetăţenia 'numai celor care au o 'legătură reală' cu ţara în cauză, nu numai un portofel mare'.

Potrivit unor surse, experţii juridici ai Comisiei Europene au discutat posibile proceduri împotriva Maltei, continuă publicaţia britanică. De exemplu, statele membre s-ar putea pune de acord asupra unor standarde minime pentru obţinerea paşapoartelor, precum o cerinţă referitoare la rezidenţă sau servicii excepţionale în slujba acelui stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor