Majoritatea parlamentară PD a votat reforma fiscală. Ambasada SUA: Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi

Guvernul şi Parlamentul RM au votat ca hoţii, pe ultima sută de metri amendamente care-i avantajează doar pe cei bogaţi şi pe cei ce au furat miliardul, afirmă Nadejda Hriptievschi.
Protest la Chişinău împotriva guvernanţilor (facebook.com/pas)
Ştefan Sârbu
26.07.2018

Majoritatea parlamentară de la Chişinău a adoptat joi, 26 iulie fără ezitare, în două lecturi controversatul pachet de reforme şi măsuri fiscale care presupun, printre altele, micşorări de impozite şi legalizarea contra unei mici taxe a bunurilor şi capitalurilor nedeclarate.

În context, Ambasada SUA din Republica Moldova s-a arătat a fi extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care în opinia acestora va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor.

”Legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova şi le-a asumat, şi această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetăţenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult”, comentează Ambasada SUA pe contul său de Facebook.

Nadejda Hriptievschi, expert la Centrul de Resurse Juridice a ţinut să atenţioneze că Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova votează în continuare ca hoţii, pe ultima sută de metri amendamente care-i avantajează doar pe cei bogaţi şi pe cei ce au furat miliardul. ”Un Guvern numit noaptea, pe furiş, nu poate produce altceva decât să fure de la oameni. Cât se poate? Unde este limita?!”

Declararea voluntară a bunurilor urmează să înceapă la data punerii în aplicare a legii şi se va încheia la 1 februarie 2019. O altă noutate este stimularea fiscală care prevede anularea majorărilor de întârziere şi amenzilor neachitate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Condiţia pentru achitarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor plăţi la buget este stabilită până la data de 20 decembrie 2018.

Pachetul de măsuri fiscale a fost anunţat marţi de premierul Pavel Filip după şedinţa Partidului Democrat, iar Guvernul le-a avizat miercuri. Votul de joi, în două lecturi, din Parlament a avut loc cu sala aproape pe jumătate goală, după ce toate fracţiunile parlamentare din opoziţie au părăsit şedinţa în semn de protest, spunând că reforma nu poate fi făcută pripit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor