Majoritatea lui Putin - una cantitativă, însă nu calitativă
În campania electorală, viitorul şef de la Kremlin a mizat pe electoratul său obişnuit: cei peste 60 de milioane de ruşi care depind de bugetul statului. În acelaşi timp, Vladimir Putin i-a îndepărtat pe locuitorii tineri şi instruiţi ai marilor oraşe, care sunt absolut necesari pentru modernizarea economiei, notează corespondentul de la Moscova al publicaţiei germane Der Spiegel.
Vladimir Putin a reuşit să obţină majoritatea chiar din primul tur, asigurându-şi o revenire fără obstacole la Kremlin. Cu toate acestea, jurnalistul german califică această majoritate drept 'nu cea care trebuie' şi aduce argumente în acest sens.
În primul rând, notează corespondentul Der Spiegel, la fel ca alegerile parlamentare din decembrie, şi cele prezidenţiale au fost fraudate: la acestea nu au fost admişi candidaţii aflaţi cu adevărat în opoziţie faţă de Vladimir Putin, pentru candidatul puterii lucrând toate resursele administrative. În ceea ce-l priveşte, Putin a făcut cu seninătate apel la alegeri cinstite. Potrivit jurnalistului german, tocmai Putin a dat undă verde manipulatorilor, care au declarat săptămâna trecută că opoziţia a pregătit încă din ajunul alegerilor înregistări video în care erau 'surprise' chipurile încălcări ale legii.
În al doilea rând, continuă autorul articolului, Putin a desfăşurat o campanie electorală abilă şi consecventă, în timpul căreia a mizat în principal pe 'majoritatea tăcută', care depinde de 'buzunarul burduşit al statului' şi pentru care stabilitatea este mai importantă decât realizarea oricăror reforme politice. Putin făcea apel cu înflăcărare la raţiunea şi simţul de răspundere al acestei părţi a electoratului, fără a uita să promită 'munţi de aur'.
Astfel, medici, profesori şi educatori, militari, angajaţi ai serviciilor speciale şi ai poliţiei, pensionari şi vameşi - în total circa 60 de milioane de oameni, adică 58 la sută din totalul de 108 miliane de alegători. Aceasta este majoritatea lui Putin. Una cantitativă, însă nu calitativă, conchide jurnalistul german.