Preţul gazelor pentru UE a crescut marţi cu 30%. Rusia a limitat drastic livrarea de gaze în timp ce temperaturile încep să coboare

(Getty Images)

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat azi o creştere de peste 30%, după ce livrările limitate din Rusia, combinate cu prognoze ale înrăutăţirii vremii, au crescut îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică, potrivit agenţiei Reuters.

Occidentul se află în plină criză energetică după ce eliminarea restricţiilor impuse pentru a lupta împotriva focarelor de virus Wuhan a determinat relansarea economiei şi o cerere crescută de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus.

Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, generând imprevizibilitate pentru investitori şi consumatori.

Rusia livrează circa 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar.

Mai mulţi parlamentari europeni au acuzat Rusia de folosirea exportului de gaz pentru a debloca proiectul Nord Stream 2, care nu a primit aprobare de la o agenţie federală germană de monitorizare, din cauza nerespectării unor prevederi legale.

Rusia dezminte acuzaţiile.

De peste două săptămâni, tranzitul de gaz prin conducta Yamal-Europe, care transportă gaz din Rusia în Europa, via Bielorusia şi Polonia, este inversat, astfel încât gazele sunt transportate din Germania către Polonia, conform datelor operatorului german Gascade.