Preţul gazelor pentru UE a crescut marţi cu 30%. Rusia a limitat drastic livrarea de gaze în timp ce temperaturile încep să coboare

(Getty Images)

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat azi o creştere de peste 30%, după ce livrările limitate din Rusia, combinate cu prognoze ale înrăutăţirii vremii, au crescut îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică, potrivit agenţiei Reuters.

Occidentul se află în plină criză energetică după ce eliminarea restricţiilor impuse pentru a lupta împotriva focarelor de virus Wuhan a determinat relansarea economiei şi o cerere crescută de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus.

Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, generând imprevizibilitate pentru investitori şi consumatori.

Rusia livrează circa 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar.

Mai mulţi parlamentari europeni au acuzat Rusia de folosirea exportului de gaz pentru a debloca proiectul Nord Stream 2, care nu a primit aprobare de la o agenţie federală germană de monitorizare, din cauza nerespectării unor prevederi legale.

Rusia dezminte acuzaţiile.

De peste două săptămâni, tranzitul de gaz prin conducta Yamal-Europe, care transportă gaz din Rusia în Europa, via Bielorusia şi Polonia, este inversat, astfel încât gazele sunt transportate din Germania către Polonia, conform datelor operatorului german Gascade.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie