Maia Sandu, oficial singurul premier al R.Moldova: Acţiunile lui Plahotniuc nu vor rămâne nepedepsite

Maia Sandu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.06.2019

Premierul Maia Sandu a salutat, vineri, decizia Partidului Democrat (formaţiune condusă de oligarhul Plahotniuc) de a se retrage în Opoziţie. Sandu a ţinut să remarce că decizia aşa-zisului guvern Filip de a demisiona este una întârziată, că un cabinet care nu există nu poate demisiona şi că justiţia va aplica sancţiunile corespunzătoare lui Plahotniuc şi celor ce au încălcat legea.

Declaraţiile Maiei Sandu vin în contextul în care vicepreşedintele PD a anunţat astăzi că, pentru a evita escaladarea tensiunilor şi a rezolva criza politică, "guvernul" Filip va demisiona. La scurtă vreme, aşa-zisul premier Pavel Filip a ieşit în conferinţă de presă anunţând demisia sa şi a întregului "executiv".

"Decizia de astăzi a Partidului Democrat de a merge în opoziţie este firească, deşi întârziată. Ca să fie clar. Nu există demisie a unui Guvern care nu există. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie 2019.

Acţiunile abuzive dictate de Plahotniuc, blocarea instituţiilor statului, şantajul şi ameninţările cetăţenilor, subordonarea câtorva şefi de instituţii care au dat indicaţii ilegale propriilor angajaţi, utilizarea structurilor paramilitare pentru a crea o stare de frică în societate, agresarea reprezentanţilor presei, nerecunoaşterea noului Guvern învestit şi emiterea unor hotărâri ilegale sunt acţiuni care nu vor rămâne nepedepsite.

După ce ani întregi a terorizat toată ţara, Plahotniuc şi câţiva din anturajul lui au vrut să nimicească orice urmă de democraţie, ţinând în captivitate o ţară întreagă timp de 7 zile, inclusiv propriii membri de partid, pentru securitatea unui singur om, Plahotniuc. În foarte scurt timp, justiţia independentă va aplica sancţiunile corespunzătoare conform literei şi spiritului legii pentru cetăţeanul Plahotniuc şi cei care au încălcat prevederile legale, subordonându-i-se direct", a declarat, în aceste condiţii, Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu şi-a exprimat speranţa că decizia Partidului Democrat este una asumată şi sinceră şi nu reprezintă o capcană prin care îşi rezervă timp pentru pregătirea de acţiuni subversive.

În consecinţă, Maia Sandu a adresat PD-ului o serie de cerinţe, pentru ca acesta să demonstreze că îşi asumă rolul de partid de opoziţie, fără blocaje şi acţiuni ce ar periclita funcţionarea administraţiei publice centrale.

Redăm cerinţele Guvernului Sandu:

  • Conducătorii PD-ului să retragă toate forţele paramilitare şi toate persoanele din jurul instituţiilor publice.
  • Să renunţe la orice manifestaţie publică pentru a evita conflicte şi situaţii violente.
  • Să înceteze imediat terorizarea funcţionarilor publici şi să nu mai dea indicaţii ilegale.
  • Judecătorii Curţii Constituţionale să-şi revizuiască toate actele neconstituţionale din perioada 7-9 iunie şi să-şi dea în demisia in corpore.
  • Procurorul General, Eduard Harunjen, să-şi dea demisia imediat.

La finele discursului, Maia Sandu le-a mulţumit cetăţenilor Moldovei pentru curaj şi pentru încrederea acordată blocului ACUM:

"Dragi cetăţeni, vă mulţumesc pentru curajul dvs, pentru că aţi fost alături în aceste zile şi aţi crezut în noi. Această victorie este a dumneavoastră! Aţi rezistat presiunilor, aţi mers înainte în ciuda tuturor obstacolelor, aţi luptat neîncetat pentru dreptate şi respect. În sfârşit, am câştigat în faţa răului! Vă mulţumesc că în aceste zile aţi păstrat o atitudine calmă, ne-aţi urmărit, aţi distribuit mesajele noastre, ne-aţi încurajat să mergem înainte.

Sunt onorată să fiu Prim-ministrul acestei ţări. Sunt onorată să fiu Prim-ministrul dumneavoastră", a concluzionat Maia Sandu.

Reamintim că sâmbăta trecută, în Moldova a avut loc o mişcare şoc - blocul ACUM, reprezentant de Maia Sandu şi de Andrei Năstase, s-a aliat cu socialiştii lui Dodon, scopul declarat fiind înlăturarea de la butoane a oligarhului Plahotniuc şi deoligarhizarea ţării. ACUM şi PSRM (socialiştii lui Dodon) au dat un Guvern condus de Maia Sandu.

Plahotniuc a contracarat şi, la scurtă vreme după, Curtea Constituţională a Moldovei, despre care ACUM şi analiştii politici spun că îi e aservită oligarhului, a declarat ilegală constituirea guvernului, şi l-a suspendat pe preşedintele Dodon. Aşa-zis preşedinte interimar a fost numit Pavel Filip, fostul premier, loial lui Plahotniuc iar fostul guvern, anterior Maiei Sandu a continuat să funcţioneze, pretinzându-se guvernul de drept.

Deşi UE, SUA şi chiar Rusia au recunoscut Guvernul Sandu, PD a refuzat să plece de la putere. Guvernul şi mai multe ministere au fost înconjurate de forţe militare şi - spune ACUM - şi paralimilitare, şi de oameni simpli, instalaţi în corturi. Unii analişti şi membri ai ACUM susţin că aceşti oameni sunt plătiţi.

Au urmat întâlniri diplomatice la vârf, războaie ale declaraţiilor etc. iar cetăţenii au fost chemaţi şi ei să se implice. Astfel, duminică, în Chişinău se anunţa un mare miting al ACUM, moldovenii fiind chemaţi să vină din toată ţara. Lucrurile ar fi putut degenera dacă PD se hotăra să organizeze contramanifestaţii şi să stârnească violenţe. Au apărut de altfel informaţii pe surse că ar fi fost eliberaţi deţinuţi, aceştia urmând să vină înarmaţi la Parlament.

Astăzi însă PD a făcut pasul în spate, la câteva ore după ce ambasadorul SUA i-a vizitat. Mai exact, partidul lui Vlad Plahotniuc, PDM, a anunţat vineri, la ora 17.30, că miniştrii săi, membri ai unui guvern "paralel", care dublează guvernul Maiei Sandu, ales legitim de Parlament, îşi vor da demisia, pentru a se evita escaladarea situaţiei şi ajungerea la violenţe.

Rămâne de văzut ce va face Plahotniuc personal. În Chişinău se spune că trei avioane sunt pregătite să-l preia şi că e posibil ca oligarhul să îşi fi pregătit un exit. Alte voci spun că este de neconceput ca Plahotniuc să poată să fugă fără să plătească în faţa legii pentru ce a făcut Moldovei şi că actualul Guvern nu va permite aşa ceva. De altfel, Maia Sandu ar fi adepta ideii că Plahotniuc ar trebui să fie deferit legii pentru a răspunde de faptele sale, au susţinut surse politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor