Maia Sandu, la Conferinţa internaţională MACRO 2022: Viitorul R. Moldova va fi aşa cum avem curajul să ni-l imaginăm

Maia Sandu, la Conferinţa internaţională MACRO 2022 (gov.md)
Tatiana Chiriac
23.02.2022

În mesajul de deschidere a Conferinţei internaţionale MACRO 2022, care a început miercuri, preşedintele Maia Sandu a vorbit despre domeniile de intervenţie prioritare pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova - migraţia, securitatea energetică, tranziţia verde, educaţia, digitalizarea, dezvoltarea regională şi alte domenii esenţiale.

Şefa statului susţine că sunt necesare intervenţii complexe, scumpe şi de durată în aceste domenii, dar care sunt esenţiale pentru a da ţării o şansă la prosperitate.

„Aceste acţiuni ale autorităţilor trebuie să se axeze pe nevoile şi aşteptările oamenilor şi să asigure îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi a vieţii cetăţenilor noştri. În acelaşi timp, este important să ne cultivăm, ca stat, rezilienţa în faţa provocărilor şi crizelor regionale şi globale”, a subliniat Maia Sandu.

Şefa statului a îndemnat cetăţenii să contribuie la proiectul comun de construcţie a viitorului R. Moldova, prin muncă, implicare şi idei pe care să le împărtăşească cu alţii.

„Viitorul Republicii Moldova va fi aşa cum avem curajul să ni-l imaginăm - şi aşa cum îl vom construi, împreună”, a menţionat şefa statului.

În cadrul MACRO Conference, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a reiterat priorităţile de dezvoltare ale ţării, dar şi necesitatea de a definitiva principalul document de planificare strategică al Republicii Moldova: Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2030”.

Adrian Lupuşor, director executiv Expert-Grup a notat că Republica Moldova se confruntă cu o suprapunere de şocuri externe fără precedent, pe fundalul crizei pandemice, crizei energetice, inflaţiei globale şi, mai nou, crizei de securitate la frontieră. Aceste provocări externe le agravează şi pe cele interne, perpetuate pe parcursul ultimilor ani şi chiar decenii: îmbătrânire demografică şi emigrare, erodarea potenţialului de creştere economică, slăbirea instituţiilor publice şi a capacităţii de a promova reforme sau corupţia endemică.

În acest sens, acesta a salutat intenţia Guvernului privind formularea unei viziuni de dezvoltare a ţării menite să soluţioneze vulnerabilităţile interne şi să sporească rezilienţa ţării faţă de şocurile externe. „Ne bucurăm că MACRO 2022, fiind la cea de-a X-a ediţie, a devenit o platformă viabilă pentru a discuta asemenea strategii de ţară.”

Conferinţa MACRO întruneşte, miercuri şi joi, politicieni, experţi, lideri de opinie din ţară şi de peste hotare, care discută despre felul în care se poate dezvolta Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor