Ministerul de Externe al R Moldova: Regretăm că Rusia a ales calea încălcării normelor dreptului internaţional

Doar geografia mai apără Moldova de apetitul Rusiei, susţin experţi de la Chişinău.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
22.02.2022

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Federaţia Rusă a „independenţei” entităţilor separatiste din regiunile de est ale Ucrainei. „Această decizie a fost precedată de o campanie de presiune politico-militară asupra Ucrainei şi acţiuni de destabilizare în zona de conflict.”

Diplomaţia moldoveană constată că recunoaşterea pune sub semnul întrebării orice perspectivă de soluţionare politică a conflictului din estul Ucrainei şi va avea consecinţe profund negative de durată.

„Regretăm că Federaţia Rusă a ales calea încălcării principiilor şi normelor dreptului internaţional. Sperăm că această evoluţie nu va provoca un nou val de ostilităţi militare la linia de contact”, se menţionează într-o declaraţie a Ministerului de Externe.

În concluzie, MAEIE reiterează sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional.

Analiştii politici de la Chişinău văd diferit pericolele pentru Moldova după anexarea regiunilor Doneţk şi Lugansk de către Rusia. Aceştia susţin că acum doar geografia mai apără Moldova de apetitul Rusiei. Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington Igor Munteanu notează că decizia lui Putin de anexare a celor două regiuni ucrainene „este extrem de periculoasă, deoarece pune la îndoială întregul sistem de garanţii pentru statele suverane şi independente - întregul aranjament de securitate de pe continentul european”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor