Maia Sandu, întrevedere cu Antony Blinken: Avem nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale pentru a face faţă fluxului de refugiaţi

Antony Blinken şi Maia Sandu (presedinte.md)
Maria Maevschi
06.03.2022

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit duminică, 6 martie, cu Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, aflat la Chişinău în contextul turneului pe care îl efectuează în şase ţări din regiune.

Oficialii au discutat despre cei 30 de ani de relaţii diplomatice dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, marcaţi pe 18 februarie a.c., menţionând că în această perioadă Guvernul american a oferit ţării asistenţă în valoare de peste 1,7 miliarde de dolari, fapt care a ajutat la consolidarea statului.

De asemenea, Maia Sandu a apreciat susţinerea fermă a Statelor Unite ale Americii pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi pentru parcursul european, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, discuţiile s-au axat pe situaţia din regiune şi efortul Moldovei de a susţine refugiaţii din Ucraina. Şefa statului a subliniat că peste 250 de mii de persoane au trecut frontiera dintre Ucraina şi Moldova de la începutul luptelor.

„Mulţi dintre ei rămân în ţara noastră şi avem nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale pentru a face faţă fluxului de refugiaţi, în continuă creştere”, a precizat Maia Sandu.

La final, demnitarii au pledat pentru fortificarea dialogului politic şi de securitate între cele două ţări, precum şi pentru dezvoltarea proiectelor de rezilienţă energetică şi avansarea în dialogul pe justiţie şi în colaborarea în domeniul recuperării activelor.

„Parteneriatul moldo-american ne va ajuta să întărim capacitatea ţării noastre de a răspunde provocărilor vremii. O Moldovă rezilientă şi adaptabilă poate deveni un pol de stabilitate şi dezvoltare în regiune, un partener de încredere şi un avanpost al lumii libere. Avem planuri mari pentru transformarea ţării, dar pentru aceasta avem nevoie de pace”, a mai menţionat preşedinta R. Moldova în cadrul întâlnirii cu Antony Blinken.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor