Maia Sandu în calitate de martor: Acum Procuratura să demonstreze că nu-i aparţine lui Plahotniuc

Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate
Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (Captură Foto / privesc.eu)

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, s-a prezentat vineri 13 octombrie, la Procuratura Generală în calitate de martor de această dată. În această primă şedinţă, liderul PAS a reiterat lucrurile pe care le-a scris şi în denunţ, fără prea multe detalii şi dovezi adăugătoare, întrucât Maia Sandu consideră că este de datoria Procuraturii să analizeze fiecare dintre lucrurile indicate în denunţ.

„La sfârşit ni s-a promis că în 30 de zile se va lua o decizie pe proces, dacă se deschide o cauză penală sau dacă nu”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă, specificând că în discuţiile cu procurorii nu a prioritizat faptele prezentate în denunţ.

„Toate lucrurile sunt importante şi faptele pe care le-am cules noi din spaţiul public despre uzurparea puterii legislative, executive şi judecătoreşti, toate sunt la fel de importante. Plahotniuc ia decizii în numele Guvernului, Justiţiei şi aici vorbim şi de imixtiunea în lucrul Procuraturii şi Judecătoriilor”, a adăugat liderul PAS, făcând referire la faptul că în acest proces Procuratura Generală are posibilitatea să se manifeste într-adevăr ca o instituţie independentă şi să demonstreze contrariul a ceea ce se vorbeşte în spaţiul public privind capturarea justiţiei.

Astfel, ceea ce urmează în continuare ţine de responsabilitatea Procuraturii, pentru că ei au instrumentele, să verifice toate faptele indicate de PAS în denunţul împotriva lui Plahotniuc, „să cheme în calitate de martori oamenii care de-a lungul timpului au spus că acest stat este capturat şi au făcut referinţă la un lucru sau la altul şi să vină cu decizia lor”.

Totodată, Maia Sandu a venit cu un apel către acei oameni care cred că deţin probe suplimentare cu privire la faptul că Plahotniuc a uzurpat puterea în Republica Moldova, să vină şi să prezinte aceste probe la Procuratură.

În cazul în care procurorii vor decide să nu intenteze un dosar penal pe numele lui Vlad Plahotniuc, următoarea etapă ar fi „să contestăm o eventuală decizie negativă în organul superior al Procuraturii după care să mergem în instanţă şi o să facem uz de toate posibilităţile legale pentru că suntem siguri că puterea în stat a fost uzurpată de către o persoană care foloseşte propriul partid să controleze puterea în pofida faptului că nimeni nu l-a mandatat”, a conchis Maia Sandu, conform privesc.eu.

Amintim că Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a depus la 21 septembrie, la Procuratura Generală, un denunţ penal împotriva cetăţeanului Plahotniuc Vladimir cerând tragerea acestuia la răspundere pentru uzurparea puterii în stat. Conform prevederilor constituţionale ale Republicii Moldova, suveranitatea aparţine poporului, iar Constituţia spune clar că nicio persoană, grup de persoane, sau partid politic nu pot folosi puterea în scopuri proprii aşa cum se întâmplă la noi, a menţionat atunci preşedintele PAS.