Maia Sandu, către Antonio Guterres: Moldova are nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale pentru a face faţă crizelor

Maia Sandu şi António Guterres, în marja celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU
Maia Sandu şi António Guterres, în marja celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU (presedinte.md)

Situaţia de securitate din regiune, consecinţele războiului din Ucraina şi crizele cu care se confruntă în acest context Republica Moldova au fost subiectele discutate de către preşedinta Maia Sandu, în marja celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, cu Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Şefa statului a notat că războiul din Ucraina are un impact economic şi social major asupra ţării şi a cetăţenilor. Drept urmare, Moldova are nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale pentru a face faţă crizelor energetice şi economice, care riscă să se amplifice odată cu venirea iernii, şi pentru a-i susţine pe cei mai afectaţi de creşterea preţurilor.

De asemenea, Maia Sandu a reiterat angajamentul ferm al R. Moldova de a contribui la identificarea soluţiilor comune pentru provocările globale. Preşedinta şi-a exprimat convingerea că, în prezent, este important să fie sprijinit accesul fiecărui copil, din orice ţară, la educaţie de calitate şi să se întreprindă acţiuni concrete faţă de ameninţările generate de schimbările climatice, tot mai accentuate.

Preşedinta Maia Sandu a mai avut întrevederi cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi omologii săi din Austria, Alexander Van der Bellen, Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev şi preşedinta Republicii Slovace, Zuzana Čaputova.

În cadrul intrevederii cu Tokayev, lidera de la Chişinău a menţionat că R. Moldova este deschisă spre o cooperare mai largă cu Kazahstanul în sectoarele economic, energetic şi agricol, salutând decizia Kazahstanului de a aprofunda relaţiile bilaterale, prin transformarea misiunii diplomatice de la Chişinău din Consulat General în Ambasadă.

Cu ceilalţi parteneri ai ţării şefa statului a discutat despre cum să se răspundă solidar provocărilor economice şi de securitate prin care trece astăzi planeta, cum să fie asigurată pacea, democraţia şi libertatea tuturor.

Tema Adunării Generale ONU din acest an a fost „Un moment decisiv: soluţii transformaţionale pentru provocări interconectate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe