Regimul chinez intensifică persecuţia împotriva Falun Gong pentru a împiedica dezvăluirea situaţiei Covid din China

Practicanţi demonstrând pentru încetarea persecuţiei organizate de Partidul Comunist Chinez împotriva mişcării Falun Gong
Practicanţi demonstrând pentru încetarea persecuţiei organizate de Partidul Comunist Chinez împotriva mişcării Falun Gong

Partidul Comunist Chinez (PCC) şi-a intensificat persecuţia împotriva unui grup spiritual pe fondul pandemiei - pentru a-i împiedica pe membrii săi să transmită lumii informaţii despre situaţia COVID-19 din China, potrivit unui raport publicat de Falun Dafa Information Center.

Raportul analizează cele mai recente actualizări şi tendinţe în ceea ce priveşte persecuţia împotriva Falun Gong, o disciplină spirituală persecutată cu brutalitate de regimul comunist chinez din 1999.

În ciuda restricţiilor impuse din cauza pandemiei, numărul de arestări şi hărţuiri comise de autorităţi asupra membrilor aproape s-au dublat în primul semestru al anului 2020 şi aproape s-au triplat în 2021 - comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Potrivit raportului, scopul Partidului Comunist a fost de a zădărnici eforturile practicanţilor Falun Gong de a obţine informaţii de la faţa locului cu privire la criza de sănătate din China.

Practicanţii Falun Gong conduc “cea mai mare reţea subterană de mass-media şi de informaţii din China”, pe care au dezvoltat-o în timp ce încercau să demonteze dezinformarea răspândită de regimul comunist de la Beijing cu privire la această disciplină spirituală, în timpul persecuţiei care durează de peste două decenii.

Suprimarea unei comunităţi de avertizori de integritate

Falun Gong, cunoscută şi sub numele de Falun Dafa, este o disciplină spirituală care implică exerciţii de meditaţie şi învăţături morale bazate pe trei principii fundamentale: adevăr, compasiune şi toleranţă. Practica a câştigat popularitate în China în anii 1990, estimându-se că numărul practicanţilor se situează între 70 şi 100 de milioane.

Regimul comunist de la Beijing, temându-se că numărul mare al practicanţilor reprezintă o ameninţare la adresa controlului sever impus de regim asupra populaţiei, a iniţiat o campanie de amploare, începând din iulie 1999 şi care continuă şi astăzi, pentru a suprima practica şi pe adepţii ei.

De atunci, milioane de oameni au fost trimişi în închisori, lagăre de muncă, centre de reeducare şi alte instituţii, sute de mii fiind torturaţi în timp ce erau încarceraţi, potrivit Falun Dafa Information Center.

Practicanţii Falun Gong închişi au fost, totodată, victime ale recoltării forţate de organe, o practică macabră ce a dus la uciderea unui număr greu de estimat de practicanţi pentru organele lor în China.

O componentă critică a persecuţiei orhestrate de Partidul Comunist a fost şi este campania de demonizare a disciplinei spirituale - care are ca scop întoarcerea cetăţenilor chinezi împotriva Falun Gong şi a practicanţilor săi. În acest scop, regimul s-a bazat în mare măsură pe propagandă, răspândind ură împotriva practicii şi denigrând practicanţii.

Ca răspuns, practicanţii Falun Gong s-au dedicat unui efort masiv de dezminţire a propagandei Partidului, alcătuind o reţea de persoane “foarte eficiente în obţinerea şi transmiterea de ştiri despre China”, a declarat Levi Browde, director executiv al Centrului de Informare Falun Dafa, în cadrul seminarului web “Pandemie, persecuţie şi represalii”, organizat de centru pe 9 mai.

Persecuţia organizată de Partid la adresa membrilor Falun Gong a trecut de la scopul iniţial de a eradica un grup spiritual minoritar la “suprimarea unui avertizor global extrem de eficient, care expune la nivel internaţional crimele Partidului şi spune poporului chinez adevărul despre persecutarea Falun Gong şi despre istoria reală a regimului comunist chinez”, a explicat Browde.

Creşterea numărului cazurilor de represiune

De la începutul pandemiei în 2020, numărul rapoartelor de hărţuire şi arestări ilegale a crescut dramatic în rândul practicanţilor Falun Gong, potrivit Centrului de Informare, în special atunci când se compară datele din primele două trimestre ale anilor 2020 şi 2021 cu cele din anul anterior crizei generate de Covid-19.

Mai exact, 3.383 de cazuri au fot semanlate în primul semestru al anului 2019; 5.952 de cazuri în primul semestru al anului 2020; 9.470 de cazuri în primul semestru al anului 2021 - acestea fiind doar cazurile documentate de Centrul de Informare. Numărul real este considerat cu mult mai mare, discrepanţa fiind generată de greutatea colectării informaţiilor, regimul comunist chinez fiind printre cele mai opace din lume.

Decesele cauzate de abuzuri şi tortură s-au ridicat la 256 de la începutul anului 2020, după cum se arată în raport.

Raportul concluzionează că Partidul a intensificat represiunea împotriva comunităţii Falun Gong pentru a interfera cu “libera circulaţie a informaţiilor legate de criza din domeniul sănătăţii”.

Evenimentele majore care au plasat China în centrul atenţiei, cum ar fi Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, au coincis, de asemenea, cu escaladarea represiunii. De exemplu, provincia Hebei, unde au avut loc Jocurile, a înregistrat o creştere a cazurilor de persecuţie, după cum se afirmă în raport.

De asemenea, raportul menţionează cazurile a doi avertizori notabili.

Dispariţia lui Fang Bin

La începutul pandemiei, în timp ce Partidul ascundea gravitatea crizei din domeniul sănătăţii, Fang Bin - un jurnalist - a distribuit imagini video cu spitalele pline de oameni din Wuhan, arătând, de asemenea, o grămadă de opt cadavre în interiorul unei dube de pompe funebre din apropierea unui spital.

O activistă pro-democraţie (C) din cadrul HK Alliance ţine o pancartă cu numele lui Fang Bin în timp ce protestează în faţa biroului de legătură chinez din Hong Kong, 19 februarie 2020
O activistă pro-democraţie (C) din cadrul HK Alliance ţine o pancartă cu numele lui Fang Bin în timp ce protestează în faţa biroului de legătură chinez din Hong Kong, 19 februarie 2020 (Isaac Lawrence/AFP via Getty Images)

El a încărcat videoclipul pe YouTube, un site blocat în China de către aparatul de cenzură al regimului chinez. Materialul a devenit viral în scurt timp. Câteva zile mai târziu, Fang a fost arestat şi ulterior a dispărut. Se pare că a fost reţinut la Centrul de detenţie Jiang'an. Cu toate acestea, locul în care se află este încă incert.

Conform raportului Centrului de Informare, Fang este reţinut de regimul chinez timp de peste patru ani, unde a fost “torturat pentru credinţa sa în Falun Gong”.

Arestarea lui Xu Na

Partidul a arestat-o, de asemenea, pe Xu Na, o femeie în vârstă de 53 de ani, împreună cu alţi 11 practicanţi Falun Gong, pentru că a furnizat fotografii care ilustrau un Beijing “devastat” de pandemie.

Xu Na (st) şi Yu Zhou
Xu Na (st) şi Yu Zhou (Falun Dafa Information Center)

În aprilie 2021, ea a fost pusă sub acuzare pentru că a furnizat informaţii despre pandemia din Beijing ediţiei în limba chineză a ziarului The Epoch Times.

Xu Na a fost condamnată la opt ani de închisoare în ianuarie 2022. Soţul ei, Yu Zhou, a fost ucis prin tortură în 2008, pe când era închis în Centrul de detenţie din districtul Tongzhou din Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe