"Mai rău decât în 1971" - Prăbuşirea preţului dolarului american, preconizată să declanşeze o provocare Bitcoin la adresa aurului

Bitcoin a fluctuat puternic în ultima săptămână, în timp ce traderii au fost purtaţi în „montagne russe”-ul tarifelor impuse de preşedintele american Donald Trump, potrivit Forbes.
Preţul bitcoin se menţine după cele mai recente măsuri tarifare anunţate de Trump şi China, în urma unei scăderi înregistrate la începutul lunii aprilie, alături de pieţele bursiere — chiar în timp ce Wall Street se confruntă cu o ameninţare 'existenţială' iminentă din partea cripto.
Acum, în timp ce traderii pariază pe o schimbare majoră de direcţie din partea Rezervei Federale, preţul bitcoin se pregăteşte pentru o posibilă „criză de încredere” în dolar, în condiţiile în care indicele ICE al dolarului american se prăbuşeşte, marcând cea mai proastă zi din 2022 încoace.
„Întrebarea legată de o posibilă criză de încredere în dolar a primit acum un răspuns clar — trăim una în toată puterea ei. Prăbuşirea dolarului funcţionează în acest moment ca un barometru al tendinţei de a 'vinde America'”, au scris analiştii ING, printre care şi Francesco Pesole, într-o notă consultată de Bloomberg.
Războiul comercial global, amplificat de Trump, a determinat o scădere bruscă a indicelui ICE al dolarului american, care măsoară valoarea dolarului faţă de un coş de valute globale. Acesta a scăzut semnificativ în această săptămână, ajungând sub nivelul de 100 şi punându-l pe cale de a reveni în intervalul său din 2022.
Sâmbătă, dolarul american a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, pe fondul abordării oscilante a preşedintelui american Donald Trump în ceea ce priveşte tarifele globale, care determină o volatilitate extremă pe pieţele financiare din SUA.
„Ceea ce trăim acum este mai grav decât momentul în care fostul preşedinte Nixon a renunţat la etalonul aur în august 1971. Cel mai mare prejudiciu în acest moment este adus imaginii Statelor Unite”, a declarat pentru MarketWatch Marc Chandler, strategul-şef de piaţă al Bannockburn Global Forex, cu sediul în New York.
Între timp, haosul şi incertitudinea generate de escaladarea războiului tarifar ar putea ajuta bitcoinul să reducă diferenţa faţă de capitalizarea de piaţă a aurului, estimată la 22.000 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al administratorului de active cripto Grayscale.
„Perturbările din sistemul de comerţ şi finanţe internaţional, centrat pe dolar, ar putea duce la o diversificare mai mare a rezervelor de către băncile centrale, inclusiv către bitcoin”, au scris analiştii Grayscale.
„Bitcoin este prea tânăr pentru a şti cum s-ar fi comportat în episoadele trecute, însă datele istorice arată că stagnarea economică combinată cu inflaţia (stagflaţia) are, de regulă, un impact negativ asupra randamentelor activelor tradiţionale şi favorizează activele rare, precum aurul”, au scris cercetătorii, adăugând că, în anii 1970, „preţul aurului a crescut într-un ritm anualizat de aproximativ 30%, semnificativ peste rata inflaţiei”.
„Piaţa reevaluează atractivitatea structurală a dolarului ca monedă de rezervă globală şi trece printr-un proces rapid de de-dolarizare,” a scris George Saravelos, şeful global al cercetării FX de la Deutsche Bank, într-o notă consultată de City AM.
Declinul dolarului este văzut de unii ca un factor care ar putea susţine preţul bitcoin, pe măsură ce traderii pariază că bitcoin va urma exemplul aurului, comportându-se ca un activ de refugiu.
„Asemenea unei maree în creştere, declinul dolarului ridică alte active, a declarat Alex Kuptsikevich, analist-şef de piaţă la FxPro, într-un comentariu trimis prin email, adăugând că „un dolar în scădere susţine criptomonedele”.