Mai multe organizatii dezaproba proiectul privind actele electronice de identitate

In opinia APADOR-CH, obligativitatea cartii electronice de identitate/rezidenta si neprevederea expresa in proiectul ordonantei a unui drept de optiune al persoanei intre cardul ''simplu'' de identitate si cel electronic constituie ''o restrangere nejustificata adusa dreptului la viata privata'' garantat prin art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
(Spencer Platt / Getty Images)
Epoch Times România
24.08.2010

Agentia de Monitorizare a Presei a dat publicitatii, luni, o scrisoare deschisa adresata ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, in care se solicita renuntarea sau amanarea proiectului de Ordonanta a Guvernului privind actele electronice de identitate, considerandu-l ''nenecesar si inoportun in acest moment''.

''In conditiile in care se va continua acest proiect, sustinem in mod obligatoriu necesitatea mentinerii unei alternative de carte de identitate (asa cum exista actualmente) pentru persoanele care, din diverse motive de constiinta, securitate sau opinie, nu doresc obtinerea unui act electronic de identitate'', se arata in scrisoare semnata de reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale.

Potrivit scrisorii, acesta optiune nu impiedica cu nimic obligatiile Romaniei fata de Uniunea Europeana sau calatoria cetatenilor romani in spatiul Schengen.

''Avand in vedere o iminenta atingere a dreptului la viata privata prin reglementarea colectarii de date cu caracter personal de la toti cetatenii romani, se impun in mod obligatoriu: adoptarea unui astfel de act normativ doar printr-o lege, si nu printr-o ordonanta a guvernului (...), realizarea si publicarea unor studii de impact asupra vietii private si a solutiilor de securitate alese, (...) includerea in textul actului normativ a principiilor de securitate si protectie a vietii private (...), ca si a sanctiunilor drastice pentru incalcarea acestora, precum si realizarea unei analize de necesitate si eficienta a introducerii noilor acte electronice de identitate, prin prezentarea publica a numarului de carti de identitate falsificate in ultimii ani si a costurilor actualului proiect (estimat la 32 de milioane de euro)'', se arata in scrisoare.

Organizatiile semnatare sustin ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu a prezentat nicio dovada din care sa rezulte ca prezentele carti de identitate nu pot sa co-existe cu cartile electronice de identitate, propuse a fi implementate incepand cu 1 ianuarie 2011.

''Aderarea Romaniei la spatiul Schengen NU impune existenta obligatorie a cartilor de identitate electronice. Rapoartele europene pregatite de ENISA 1 (Privacy Features of European eID Card Specifications, ENISA, Ian 2009

http://www.enisa.europa.eu/act/it/eid/eid-cards-en) demonstreaza ca exista chiar state europene care nu au niciun fel de act de identitate obligatoriu (Danemarca, Irlanda, Letonia, etc.) si acest lucru nu le impiedica participarea in programul Schengen'', se mai arata in scrisoarea deschisa adresata ministrului Blaga.

Referindu-se la proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, APADOR-CH considera ca ''adoptarea ordonantei al carei proiect este supus dezbaterii publice este neconstitutionala, intrucat se incalca dispozitiile art. 115 alin. 1 si 6 din Constitutie, potrivit carora nu pot fi emise nici ordonante simple si nici ordonante de urgenta prin care sunt afectate drepturile si libertatile prevazute de Constitutie''.

APADOR-CH atrage atentia ca tehnologia folosita de cardul electronic de identitate este una de tip RFID (identificare prin radio-frecventa) in genul celei care permite citirea pretului unui produs dupa codul de bare atasat.

''Cipul din cardul electronic de indentitate al fiecarei persoane are rolul codului de bare atasat fiecarui produs. (...) De asemenea, tehnologia RFID permite monitorizarea in orice loc si in orice moment a oricarei persoane si prezinta riscul clonarii cipului din cardul electronic de identitate'', se arata in scrisoare.

In opinia APADOR-CH, obligativitatea cartii electronice de identitate/rezidenta si neprevederea expresa in proiectul ordonantei a unui drept de optiune al persoanei intre cardul ''simplu'' de identitate si cel electronic constituie ''o restrangere nejustificata adusa dreptului la viata privata'' garantat prin art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Totodata, asociatia atrage atentia ca in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) este considerata o incalcare a dreptului la viata privata, garantat in art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, crearea si detinerea de catre autoritati a unei baze de date cu amprentele unor persoane care nu au fost condamnate penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor