Mai multe localităţi din R. Moldova beneficiază de apă de calitate în urma implementării PNAAC
Peste 150 de kilometri de apeduct au fost construite în patru ani graţie Proiectului Naţional de aprovizionare cu apă şi canalizare (PNAAC), finanţat de Banca Mondială. „Este un pas ferm făcut pentru creşterea calităţii vieţii în mediul rural”, a declarat ministrul Mediului Gheorghe Şalaru la ceremonia de finalizare a programului, desfăşurată marţi, la Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.
Potrivit ministrului, accesul la apă potabilă constituie una dintre condiţiile existenţiale pentru păstrarea şi dezvoltarea satului moldovenesc, de aceea o prioritate a Ministerului Mediului este construcţia şi modernizarea infrastructurii din zonele rurale, atât ca factor important pentru dezvoltarea economică şi socială a localităţilor, cât şi pentru o dezvoltare regională echilibrată.
Pe lângă cei 150 de km de reţea, datorită PNAAC în mediul rural au fost construite sau reabilitate 12 sonde arteziene, capacităţi de acumulare a apei cu un volum total de circa 1.300 m3. Pentru asigurarea calităţii apei au fost procurate 16 instalaţii bactericide, iar în trei localităţi - construite instalaţii de tratare a apei, notează moldpres.
De rezultatele PNAAC beneficiază aproape 19.000 de persoane şi circa 5.500 de gospodării din mediul rural. Acest indicator a fost depăşit cu 5% faţă de valoarea planificată iniţial, iar până la sfîrşitul anului 2014 acest indicator va fi depăşit cu circa 10%.
Proiectul Naţional de asigurare cu apă şi canalizare a fost implementat în perioada 2009-2013, cu participarea a şase oraşe şi regii apă-canal, precum şi a 10 localităţi rurale. Valoarea totală a proiectului este de 13,2 milioane de dolari, finanţarea fiind asigurată de Banca Mondială. Spre deosebire de localităţile din mediul urban, fondurile destinate proiectelor investiţionale din mediul rural au fost alocate în formă de grant, adică banii alocaţi comunităţilor nu trebuie rambursaţi şi nici achitată dobândă pentru folosirea acestora.