Mai mult de jumătate din populaţia activă a globului munceşte la negru (OECD)

Epoch Times România
09.04.2009

Mai mult de jumătate din populaţia activă a globului, respectiv 1,8 miliarde de persoane, munceşte la negru, nivel ce n-a mai fost atins niciodată, şi fenomenul riscă să sporească sărăcia în ţările în curs de dezvoltare, indică un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) publicat miercuri la Paris, relatează AFP.

"1,8 miliarde de persoane, respectiv mai mult de jumătate din populaţia activă a globului, lucrează fără contract de muncă. Acestă cifră ar putea atinge două treimi din populaţia activă în 2020 şi chiar mai mult dacă se agravează impactul crizei asupra locurilor de muncă", relevă studiul.

În afară de activitatea agricolă, munca la negru reprezintă trei sferturi din locurile de muncă în Africa Subsahariană, peste două treimi în Asia de Sud şi Sud-Est, jumătate în America Latină, Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord şi aproape un sfert în ţările în tranziţie, se precizează în studiu.

Referindu-se la consecinţele negative ale "boom-ului" muncii la negru, studiul menţionează salariile şi veniturile cele mai mici din ţările sărace, în timp ce 1,2 miliarde de persoane care lucrează la negru trăiesc deja cu mai puţin de doi dolari pe zi.

Femeile, tinerii şi persoanele în vârstă vor fi îndeosebi de afectate, prezice OECD, care estimează că salariile mici şi absenţa protecţiei sociale scad şansele de a atinge Obiectivul de dezvoltare al mileniului, stabilit de ONU, de reducere a sărăciei înainte de 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor