Decizia CCR, amânată până-n septembrie, contestaţiile USL, respinse. Antonescu - preşedinte interimar, iar Băsescu - suspendat

Curtea Constituţională a decis să amâne până pe 12 septembrie luarea unei decizii în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, conform unor surse din cadrul instituţiei. Concluzia magistraţilor, luată în urma şedinţei de azi, nu a fost deocamdată anunţată oficial.
Magistraţi ai Curţii Constituţionale. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu, Cristina Boiangiu
02.08.2012

Curtea Constituţională a decis să amâne până pe 12 septembrie luarea unei decizii în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, conform unor surse din cadrul instituţiei. Concluzia magistraţilor, luată în urma şedinţei de azi, nu a fost deocamdată anunţată oficial.

Totodată, Curtea Constituţională a României (CCR) a respins cu unanimitate de voturi, ca fiind neîntemeiate, contestaţiile USL referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului referitor la demiterea preşedintelui României.

De asemenea, judecătorii susţin că au nevoie de timp pentru a putea analiza listele electorale furnizate de instituţiile statului, întrucât există informaţii contradictorii legate de numărul de alegători.

Astfel, până la data de 12 septembrie, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar, iar Traian Băsescu - preşedinte suspendat.

Decizia de amânare a fost luată joi, în urma întrunirii, la ora 9.00, a judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR). Anterior, miercuri, aceştia primiseră rezultatele finale ale referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu din data de 29 iulie. Mai întâi au fost verificate documentele primite de la Biroul Electoral Central (BEC) referitoare la prezenţa înregistrată la vot şi procentele comunicate după numărarea voturilor. Dosarele cu aceste informaţii au fost duse de la BEC la CC sub paza Jandarmeriei, iar la registratura Curţii Constituţionale a fost întocmit un proces-verbal de predare-primire.

Conform datelor comunicate de BEC, participarea la referendum a fost de 46,24%, iar 87,52% din cei care s-au prezentat la vot au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu, în timp ce 11,15% s-au pronunţat împotrivă.Din totalul de persoane înscrise pe listele electorale permanente - 18.292.464 - au participat la referendum 8.459.053, adică 46,24%. Din aceştia, 7.403.836 de persoane au votat "Da", 943.375 (11,15%) au optat pentru "Nu", iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

Curtea Constituţională a cerut date de la INS şi MAI

Tot miercuri, Curtea Constituţională a anunţat oficial spre seară, la şase ore de la întrunire, că a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului pentru joi, la ora 9.00, precum şi că a solicitat informaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Institutului Naţional de Statistică. Ulterior, MAI a trimis date identice cu cele anunţate înainte de referendum.

Ulterior, oficiali ai MAI au precizat miercuri seară că a fost comunicat numărul de persoane aflate pe listele electorale - 18.292.514. Înainte de referendum, la data de 24 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a anunţat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este tot de 18.292.514.

De asemenea, Curtea Constituţională a României (CCR) a respins cu unanimitate de voturi, ca fiind neîntemeiate, contestaţiile USL referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului referitor la demiterea preşedintelui României. Judecătorii susţin că au nevoie de timp pentru a putea analiza listele electorale furnizate de instituţiile statului, întrucât există informaţii contradictorii legate de numărul de alegători

După referendum, mai mulţi reprezentanţi ai USL şi-au exprimat nemulţumirea faţă de numărul de votanţi aflaţi pe listele electorale anunţat de MAI, susţinând că acesta este mai mic în realitate.

După stabilirea rezultatelor finale de la referendum, procedura este ca magistraţii de la Curtea Constituţională să le valideze sau nu, prin hotărâre. Decizia se ia cu votul a doua treimi din numărul total de judecători, adică şase judecători care dau acelaşi verdict decid şi soarta referendumului.

După decizia CCR, urmează o şedinţă comună a Camerelor parlamentare

Conform articolului 46 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, aceasta veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.

Apoi, înainte de publicarea în “Monitorul Oficial”, hotărârea Curţii Constituţionale este prezentată Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună, pentru a decide în detaliu "calea de urmat".

Curtea Constituţională are în componenţă nouă judecători, fiecare cu un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei - de Senat şi trei - de preşedintele României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor