MAE: OSCE a monitorizat în acest an alegeri din SUA, Olanda, Franţa, Grecia; e o practică uzuală
MAE transmite printr-un comunicat o listă cu state ale căror alegeri au fost monitorizate de OSCE în acest an, dar şi în anii precedenţi, precizând că aceasta este o practică obişnuită la nivel internaţional.
"Referitor la declaraţiile publice pe tema existenţei unei eventuale suspiciuni că România, stat membru al Uniunii Europene, nu ar putea organiza alegeri libere şi, drept urmare, alegerile parlamentare din data de 9 decembrie ar trebui să fie monitorizate de OSCE, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Observarea alegerilor de către Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) este o practică obişnuită la nivel internaţional, care are drept scop asigurarea transparenţei procesului electoral şi confirmarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate", se arată într-un comunicat de presă.
De altfel, în ultimii ani, OSCE a monitorizat, printre altele, următoarele alegeri în state membre ale Uniunii Europene, precum şi în alte state, informează MAE.
Astfel, OSCE a monitorizat alegeri din următoarele state membre UE:
-Alegeri parlamentare anticipate din 6 iunie 2010 si din 12 septembrie 2012 Olanda
-Alegeri parlamentare din 10 şi 17 iunie 2012 Franţa
-Alegeri parlamentare anticipate din 6 mai 2012 Grecia
-Alegeri parlamentare din 14 octombrie 2012 Lituania
-Alegeri generale din 6 mai 2010 Marea Britanie
-Alegeri prezidenţiale din 25 aprilie 2010 Austria
-Alegeri pentru Parlamentul European, 4-7 iunie 2009 15 state membre UE
-Alegerile parlamentare din 17 aprilie 2011 şi alegeri prezidenţiale din 22 ianuarie 2012 Finlanda
-Alegerile parlamentare din 11 aprilie 2010 Ungaria
-Alegeri parlamentare din 9 octombrie 2011 Polonia
-Alegeri parlamentare anticipate din 20 noiembrie 2011 Spania
-Alegeri Parlamentare din 27 septembrie 2009 Germania
De asemenea, OSCE a trimis observatori în state nemembre UE precum Elveţia- alegerile federale din 23 octombrie 2011, dar şi în SUA: alegerile pentru Congres la jumătate de mandat din 2 noiembrie 2010 şi alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie 2012 .
România, în calitatea sa de stat participant la OSCE, a adresat, potrivit practicii, o invitaţie OSCE)ODIHR la data de 25 iulie 2012 în vederea observării alegerilor parlamentare din acest an, mai informează MAE. Pe baza acestei invitaţii OSCE(ODIHR a trimis la Bucureşti, în perioada 25 - 27 septembrie 2012, o Misiune de Evaluare. Decizia finală a fost trimiterea de către OSCE a unei Misiuni de Evaluare a Alegerilor compusă numai din experţi. Potrivit practicii, aceasta va avea o durată de două săptămâni, incluzând ziua alegerilor, 9 decembrie 2012.
MAE mai aminteşte că România a găzduit misiuni OSCE de observare şi la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie şi 6 decembrie 2009.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că ”România este suspectă că nu poate organiza alegeri libere” din cauza evenimentelor de la referendum şi a criticat faptul că ”nivelul fraudei este uriaş”, iar din cauza aceasta observatorii OSCE vor fi prezenţi la alegerile parlamentare în ţara noastră.
”România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referednum. Vom avea de suportat ruşinea de a avea observatori OSCE - stat membru al UE - şi nu exclud posibilitatea ca şi alte organizaţii să ceară prezenţa la alegeri”, a declarat Traian Băsescu.
NewsIn a atras atenţia luni seară că prezenţa OSCE la alegeri în diverse state cu tradiţie democratică nu este un lucru neobişnuit. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) trimite observatori şi la alegerile din SUA, începând cu 2002. Potrivit OSCE, anul acesta observatorii au fost trimişi în urma unei invitaţii primite de la Washington. De asemenea, observatori ai OSCE au fost prezenţi şi la alegerile prezidenţiale din Franţa, din luna mai.