MAE: Londra ne-a asigurat că de la 1 ianuarie 2014 va ridica restricţiile de pe piaţa muncii
alte articole
Ministerul de Externe a obţinut, în ianuarie 2013, asigurări din partea autorităţilor britanice privind respectarea legislaţiei europene referitoare la liberalizarea accesului cetăţenilor românia pe piaţa muncii din Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie 2014, a precizat MAE.
„MAE a obţinut, în luna ianuarie 2013, asigurări din partea autorităţilor britanice că vor fi aplicate prevederile Tratatului de Aderare al României la UE referitoare la liberalizarea accesului cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie 2014”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.
Noilor state membre li se pot aplica restricţii în ceea ce priveşte libera circulaţie a muncitorilor pentru o perioadă de cel mult 7 ani de la data aderării, astfel că de la 1 ianuarie 2014 României şi Bulgariei nu li se mai pot aplica aceste restricţii.
Totodată, MAE informează că autorităţile române efectuează „demersuri permanente” pe lângă toţi factorii de decizie britanici şi europeni vizând „îmbunătăţirea accesului cetăţenilor români pe piaţa muncii prin reducerea cazurilor de încălcare a drepturilor, dar şi creşterea nivelului de informare privind legislaţia aplicabilă şi limitările la care sunt supuşi în Marea Britanie”.
Într-un interviu acordat duminică BBC1, David Cameron a indicat că vrea să limiteze accesul imigranţilor est-europeni, în special români şi bulgari, la sistemul britanic de ajutoare sociale. Această decizie ar avea ca scop limitarea costurilor care vor fi generate de un nou val de imigranţi din Europa de Est, după ce restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari vor fi ridicate la 1 ianuarie 2014.
Atacul său asupra aşa-numitului „turism pentru ajutoare sociale” survine pe fondul îngrijorărilor privind miile de muncitori din cele două ţări care ar urma să vină în Marea Britanie, în căutarea unui loc de muncă.
Cameron speră că va putea negocia cu UE, astfel încât o parte din prerogativele Bruxelles-ului să revină din nou Londrei, în special în zona reglementărilor privind piaţa muncii şi a imigraţiei.
Consilierii său nu au putut oferi detalii în legătură cu modalităţile limitării accesului imigranţilor la ajutoarele sociale, dar se pare că ministrul de interne, Theresa May, examinează deja mai multe posibilităţi în acest sens.
La rândul său, liderul formaţiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage, a declarat luni, în cadrul unei emisiuni BBC, că deschiderea graniţelor Marii Britanii pentru români şi bulgari anul viitor este „iresponsabilă şi greşită”.
Nicio ţară din UE nu poate introduce unilateral restricţii pe piaţa muncii, a declarat marţi comisarul Laszlo Andor, referindu-se la aceste declaraţii.
„Tratatele (n.r. - UE) sunt foarte clare: aceleaşi reguli se aplică României şi Bulgariei aşa cum s-au aplicat în rundele precedente aşa-numitei UE-10 (ţările care au aderat în 2004). Pentru ţări ca Cehia, Polonia şi altele, toate restricţiile au fost ridicate în mai 2011. Aceleaşi reguli se vor aplica şi pentru Croaţia, care va adera la UE în vară. Nu există niciun mod de a schimba asta şi cred că trebuie să apreciem consecvenţa în această privinţă”, a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, rugat să comenteze poziţia premierului britanic, David Cameron, care vrea să limiteze accesul imigranţilor est-europeni, în special români şi bulgari, la sistemul britanic de ajutoare sociale şi intenţionează să negocieze dreptul Marii Britanii de a lua decizii în ceea ce priveşte piaţa muncii şi imigraţia.
Întrebat dacă Marea Britanie ar putea fi supusă unor sancţiuni de către Comisia Europeană în cazul în care ar introduce astfel de restricţii, Laszlo Andor a precizat că „niciun stat membru nu poate introduce unilateral restricţii” pe piaţa muncii.