MAE avertizează cetăţenii români să nu călătorească în Mali
alte articole
MAE recomandă cetăţenilor români să evite în această perioadă călătoriile în Mali, iar românilor aflaţi pe teritoriul acestei ţări să părăsească ţara şi să îşi ia măsuri de securitate suplimentare, având în vedere faptul că situaţia de securitate din Mali se menţine periculoasă.
Cetăţenii români care se află deja pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să se adreseze şi să îşi anunţe prezenţa în regiune Consulatului Onorific al României la Bamako sau la Ambasada României în Senegal comunicând propriile coordonate, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
În cadrul Departamentului Consular funcţionează o linie telefonică dedicată - +40.21.319.21.37 - la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Mali pot suna 24 de ore din 24, pentru asistenţă şi informaţii consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informaţii transmise prin Internet, la adresa de mail: drco@mae.ro
În ce priveşte contactarea autorităţilor române, MAE reaminteşte că România nu are o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Mali. În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot însă solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Mali.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Mali, se arată într-un comunicat al MAE.
Consulatul Onorific al României la Bamako poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.