Mihail Gorbaciov: Nu există deocamdată un 'război rece' între SUA şi Rusia, ci doar semne ale lui

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov.
Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, este de părere că, deocamdată, nu există un 'război rece' între SUA şi Rusia, însă existe semne ale unui asemenea război. În acelaşi timp, Gorbaciov consideră că actualele autorităţi ruse desfăşoară o politică justă, notează RIA Novosti.

'Un război rece nu există deocamdată, însă semne ale lui există. Nu avem nevoie de un război rece: aşa ceva durează zeci de ani. Sunt pentru a căuta o ieşire din aceasta situaţia anormală', a spus Gorbaciov în direct la postul de radio Russkaia Slujba Novostei.

Gorbaciov a amintit că, pe vremea când era preşedinte al URSS, era complicat să schimbi relaţiile cu SUA. 'Era greu şi pentru cetăţenii ruşi, care considerau că nu vom putea stabili contacte cu americanii, că nu putem avea încredere în ei. Însă America este o ţară măreaţă şi trebuie să avem bune relaţii cu ea', a spus fostul lider sovietic.

Totodată, Gorbaciov este convins că, în condiţiile actuale, autorităţile ruse au adoptat o atitudine corectă. 'Nu trebuie să ne pierdem capul, să ne pierdem raţiunea. Suntem o naţiune puternică, avem pe ce ne baza, avem ce spune', a subliniat fostul preşedinte al URSS.

Gorbaciov şi-a exprimat opinia şi cu privire la discursul liderului american Barack Obama, susţinut de la tribuna Adunării Generale a ONU şi în care acesta a enumerat trei ameninţări de anvergură mondială la adresa securităţii: febra Ebola, 'agresiunea rusă în Europa', precum şi grupările teroriste Statul Islamic şi Al-Qaeda.

'Avem o singură 'febră': America şi pretenţiile ei la statutul de lider... Acesta nici măcar nu este un dialog politic, ci o injurie. Să stârneşti, să provoci şi mai ales să nu înceteze conflictele din Europa, pentru ca ei (americanii) pretind la monopol. Ucraina şi alte lucruri nu sunt decât nişte pretexte', şi-a exprimat convingerea Mihail Gorbaciov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe