MADR: Certificatele de depozit, anulate pentru că nu îşi atingeau scopul
Ministerul Agriculturii a anunţat miercuri că certificatele de depozit pentru agricultori nu îşi atingeau scopul, decizia de a le anula fiind luată după analizarea mai multor factori. Eliminarea acestora a fost catalogată de preşedintele Traian Băsescu ca act de sabotaj la adresa producătorului român.
“Problema certificatelor de depozit nu costă bani. Era doar o chestiune de capitalizare a Agenţiei de garanţii pentru agricultură. Doar atât era. Şi reluarea ciclului agricol s-ar fi putut face cu bani de la bănci. Agricultorii vor încasa fără aceste certificate de depozit cel mult cât au încasat anul trecut, când a fost un an mai prost”, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu.
Agricultorii aveau o bază financiară prin aceste certificate de depozit, care din motive neştiute de ei au fost anulate, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, Laurenţiu Baciu.
“Omul putea să aleagă să nu vândă la preţul care era atunci, dacă nu îi convenea, se ducea la bancă cu certificatul de depozit ca o garanţie pentru suma de care avea nevoie şi îşi lua banii. Ca un împrumut. Şi după ce vindea marfa, dădea băncii banii înapoi. Dacă avem impozit sau o scadenţă bancară sau îmi bătea cineva la uşă că am să-i dau bani mă duceam frumos la bancă şi îi luam, îmi rezolvam problemele creditelor, iar atunci când piaţa se ridica vindeam şi îmi achitam datoria”, a explicat Laurenţiu Baciu.
Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminţe de consum a fost operaţionalizată începând cu anul 2009 şi a funcţionat până în luna aprilie 2013, când a fost suspendată. Decizia de a o suspenda a fost luată după ce Fondul de Garantare a Creditului Rural a depăşit nivelul de expunere a valorii schemei de garantare faţă de valoarea totală a seminţelor de consum depozitate şi înscrise în certificatele de depozit aflate în circulaţie.
Potrivit Ministerului Agriculturii, schema nu îşi mai atingea scopul, fiind instituită, în principal, ca un sistem de finanţare a fermierilor care nu deţineau spaţii de depozitare proprii. Astfel, fermierii aveau o alternativă şi puteau tranzacţiona direct seminţele de consum imediat după recoltare. Schema nu şi-a atins scopul, anunţă Ministerul Agriculturii într-un comunicat, deoarece s-a constatat că de aceasta au beneficiat numai un număr redus de operatori economici din agricultură (21 societăţi), care aveau calitatea de depozitar licenţiat, de producător de seminţe de consum şi deţinător de certificate de depozit emise de FGCR.
Din 2009 şi până la data suspendării schemei, depozitarii licenţiaţi beneficiari ai schemei au emis un număr de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantităţi de seminţe de consum de 1,644 de milioane de tone, având o valoare actualizată la data curentă de 1,408 milioane de lei.
Potrivit MADR, din analiza datelor se poate constata gradul redus de eficienţă a aplicării schemei de garantare a certificatelor de depozit, atât prin compararea cantităţii totale de seminţe de consum acoperită prin certificate de depozit, cu nivelul total al producţiei de cereale şi oleaginoase de circa 73 de milioane de tone obţinute pe perioada de aplicare a schemei, cât şi prin dirijarea indirectă a fondurilor publice puse la dispoziţia schemei.
Beneficiari care aveau în fapt triplă calitate, depozitar – producător agricol – deţinător de certificate de depozit, nu erau supuşi presiunii pieţei ca marea masă a fermierilor, care nu deţineau spaţii de depozitare şi nu au putut accesa niciodată schema datorită politicilor practicate de traderi, potrivit unui comunicat al MADR.