Macron şi Merkel nu au confirmat afirmaţiile lui Trump privind cheltuielile de apărare în NATO

Preşedintele francez Emmanuel Macron (st) şi cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)
Andrei Popescu
12.07.2018

În timpul unei conferinţe de presă surpriză, desfăşurată joi la sfârşitul unui summit NATO, preşedintele american Donald Trump a declarat că aliaţii au “înregistrat astăzi un progres uimitor” şi a precizat că membrii NATO au convenit în ceea ce priveşte creşterea cheltuielilor în domeniul apărării. În acelaşi timp, fiind întrebat dacă a luat în considerare posibilitatea scoaterii SUA din NATO fără aprobarea Congresului, Trump a răspuns: “Cred că probabil pot să o fac”.

Dar există o problemă: mai întâi preşedintele francez Emmanuel Macron şi apoi cancelarul german Angela Merkel au minimalizat, sau mai bine zis s-au exprimat în mod evaziv, cu privire la creşterea cheltuielilor pentru apărare ale membrilor NATO.

Când a fost întrebat în mod direct dacă membrii NATO s-au angajat să mărească cheltuielile după cum a susţinut Trump în conferinţa de presă, Macron a dat următorul răspuns, care sugerează că planurile rămân la fel ca întotdeauna, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Toată lumea creşte cheltuielile [pentru apărare] aşa cum s-a stabilit în 2014 şi toată lumea a fost de acord să respecte angajamentele făcute. Noi am confirmat o strategie bugetară credibilă care ne acoperă nevoile”, a precizat liderul francez.

Separat, Merkel a folosit de asemenea un ton evaziv şi a susţinut că “întotdeauna ar trebui să ne uităm la ce am putea face mai mult”, ceea ce este departe de a fi un angajament ferm.

“Va trebui să discutăm în ce măsură putem face mai mult în privinţa apărării. Am prezentat situaţia curentă. Dar luând în considerare discuţia dintre aliaţii europeni, şi nu doar cu americanii, cred că trebuie să ne întrebăm în mod constant ce putem face mai mult”, a declarat cancelarul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor