Macron recheamă ambasadorii francezi din SUA şi Australia, în urma scandalului generat de transferul de tehnologie pentru submarine cu propulsie nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)
A.P.
18.09.2021

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a confirmat, vineri, că Franţa şi-a chemat ambasadorii din Statele Unite şi Australia, în semn de protest faţă de acordul încheiat de SUA, Marea Britanie şi Australia, anunţat miercuri, în cadrul căruia Australia va primi tehnologie nucleară pentru propulsia submarinelor sale.

Parisul spune că ambasadorii au fost chemaţi pentru „consultări” - citând, de asemenea, comentariile făcute de Australia şi SUA după anunţarea acordului, numit „AUUKUS”. Le Drian descrisese anterior anularea de către Australia a acordului cu Franţa, în valoare de 50 de miliarde de euro, prin care Parisul trebuia să construiască submarine, negociat din 2016, drept „un cuţit în spate”.

Franţa numise în continuare anularea acordului de către Australia drept „o decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă”.

Contractul iniţial francez cu Australia, care fusese convenit pentru prima dată în 2016, prevedea ca Franţa să construiască 12 submarine alimentate convenţional, având ca model submarinele nucleare Barracuda.

Australia nu a avut niciodată submarine cu propulsie nucleară şi, cu acest nou parteneriat care beneficiază de tehnologie americană, este probabil ca naţiunea să devină membră a clubului mic de ţări care operează submarine nucleare la nivel global.

Şeful UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi-a exprimat şocul, spunând că „această alianţă tocmai a fost anunţată şi nici măcar nu am fost consultaţi”, indicând, de asemenea, că a aflat doar din presă. „În calitate de înalt reprezentant pentru securitate, nu am fost pus la curent şi presupun că un acord de o asemenea natură nu a fost încheiat peste noapte. Cred că s-a lucrat la el destul de mult timp.”

„Regretăm că nu am fost informaţi - că nu am făcut parte din aceste discuţii”, a adăugat Borrell. „Nu am fost incluşi, nu am făcut parte din acest lucru.”

Dar probabil cele mai înverşunate critici, care indică faptul că relaţia comercială Franţa-Australia a suferit daune ireparabile în urma acordului „AUUKUS”, au survenit vineri din partea ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune. El a spus că „încrederea” a fost grav afectată după ce Australia a reziliat brusc contractul de cumpărare a submarinelor franceze:

„Avem negocieri comerciale cu Australia. Nu văd cum voi mai putea avea încredere în partenerii noştri australieni”, a spus Beaune.

Comisia Europeană şi Australia, la începutul acestui an, au încheiat a 11-a rundă de negocieri, următoarea rundă fiind stabilită pentru sfârşitul acestui an.

Anunţul de chemare a ambasadorilor a citat „un comportament inacceptabil între aliaţi şi parteneri” şi a fost ordonat de preşedintele francez Emmanuel Macron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor