Macron: Doar Zelenski poate negocia pacea pentru ţara sa. Cere coeziune franco-germană
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/06/2024_06_16_305_1718529530_rsz_crp_top.jpg)
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea negocia în numele ţării sale cu Rusia pentru a pune capăt războiului, avertizând că o „pace care este o capitulare” ar fi „o veste proastă pentru toată lumea”, inclusiv pentru SUA, a raportat joi Financial Times, citat de Reuters.
„Singura întrebare în acest stadiu este dacă preşedintele Putin este dispus în mod real, durabil şi credibil să accepte o încetare a focului pe această bază. După aceea, depinde de ucraineni să negocieze cu Rusia”, a declarat Macron într-un interviu acordat publicaţiei citate la Palatul Elysee.
Preşedintele american Donald Trump a discutat miercuri separat despre război cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu Zelenski şi le-a spus oficialilor americani să înceapă discuţiile pentru a pune capăt conflictului de aproape trei ani.
Convorbirile telefonice au avut loc la scurt timp după ce secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a spus aliaţilor militari ai Ucrainei la Bruxelles că o revenire la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 - înainte ca Rusia să anexeze Crimeea - este nerealistă şi că SUA nu consideră că aderarea Kievului la NATO face parte dintr-o soluţie.
Ucrainenii s-au temut joi că Trump se pregăteşte să le vândă ţara în urma convorbirii sale telefonice cu Putin.
Trump, vorbind cu reporterii la Casa Albă, joi, a afirmat că Ucraina va avea un loc la masă în timpul oricăror negocieri de pace cu Rusia privind încheierea războiului.
Macron a declarat pentru Financial Times că Trump a creat o „fereastră de oportunitate” pentru o soluţie negociată, unde „toată lumea trebuie să îşi joace rolul”, adăugând că acum depinde de Zelenski să discute problemele teritoriale şi de suveranitate.
El a afirmat că „...este de datoria comunităţii internaţionale, cu un rol specific pentru europeni, să discute despre garanţiile de securitate şi, mai larg, despre cadrul de securitate pentru întreaga regiune. Aici avem un rol de jucat”.
Macron a descris revenirea lui Trump drept un „electroşoc” care ar trebui să forţeze Europa să îşi asigure propriul viitor, precum şi pe cel al Ucrainei, adaugă raportul Financial Times.
Separat, Macron a declarat pentru ziar că expulzarea locuitorilor din Gaza ar fi „extrem de periculoasă”, adăugând că planurile lui Trump privind Gaza şi Groenlanda sunt exemple ale „incertitudinii strategice extreme” în care trăieşte acum lumea.
Comentariul vizează anunţul şocant al lui Trump conform căruia SUA intenţionează să expulzeze locuitorii din Gaza şi să transforme teritoriul devastat de război în ceea ce preşedintele a prezentat drept „Riviera Orientului Mijlociu”. El mai spusese că vrea să preia Canalul Panama şi Groenlanda.
Macron a reiterat că Europa ar trebui să îşi dezvolte capacităţile de apărare, astfel încât să poată acţiona chiar şi atunci când Statele Unite nu sunt implicate.
„De asemenea, trebuie să dezvoltăm o bază europeană de apărare, industrială şi tehnologică pe deplin integrată”, a adăugat Macron.
În ianuarie, la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Paris, Macron a declarat: „După inaugurarea unei noi administraţii în Statele Unite, este necesar mai mult ca niciodată ca europenii şi cele două ţări ale noastre (Franţa şi Germania) să îşi joace rolul de consolidare a unei Europe unite, puternice şi suverane”.