Macron câştigă o dezbatere televizată şi îşi consolidează poziţia

Un sondaj realizat după prima dezbatere prezidenţială televizată din Franţa l-a desemnat câştigător pe Macron, urmat de Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen şi Francois Fillon.
De la stânga la dreapta candidaţii prezidenţiali  francezi Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melechon, Marine Le  Pen şi Benoit Hamon.
 
De la stânga la dreapta candidaţii prezidenţiali francezi Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melechon, Marine Le Pen şi Benoit Hamon.   (Captură Foto)

Politicianul francez de centru Emmanuel Macron şi-a consolidat luni poziţia de candidat cu cele mai mari şanse pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale în timpul unei dezbateri televizate în care s-a duelat pe teme privind imigraţia şi Uniunea Europeană cu principala sa rivală, lidera Frontului Naţional francez de extremă dreapta, Marine Le Pen.

Un nou sondaj de opinie arată că fostul ministru al economiei Emmanuel Macron a fost considerat cel mai convingător dintre cei cinci candidaţi de top într-o dezbatere maraton de aproape 3 ore şi jumătate, în care nu au avut loc atacuri dure. Macron a fost urmat de candidatul de stânga Jean-Luc Melenchon, pe locul 3 s-a clasat Marine Le Pen şi apoi Francois Fillon.

Se estimează că dezbaterea de luni, precum şi celelalte două care vor avea loc înaintea primei runde din 23 aprilie vor avea un rol crucial pentru procesul electoral în care aproximativ 40% dintre alegători nu sunt încă hotărâţi pe cine să voteze.

“Dezamăgiţi [alegătorii] din cauza denaturării adevărului”, i-a declarat Macron lui Le Pen atunci când aceasta a discutat despre extinderea Islamului radical în Franţa, adăugând că el este în favoarea burkăi, o haină purtată de unele femei musulmane care acoperă în întregime corpul persoanei şi care a stârnit o mare controversă în Franţa, vara trecută.

Ulterior, în timpul dezbaterii, Le Pen l-a persiflat pe Macron, afirmând că în comentariile acestuia “nu există niciun conţinut. Doresc să atrag atenţia poporului francez asupra faptului că de fiecare dată când luaţi cuvântul, spuneţi puţin de aici şi puţin de dincolo, şi niciodată nu luaţi o hotărâre”.

De câteva săptămâni, sondajele de opinie au arătat că Marine Le Pen şi Macron se distanţează de restul candidaţilor în cadrul unor alegeri cu suişuri şi coborâşuri marcate de scandaluri de corupţie, care au loc pe fondul unui şomaj ridicat şi a creşterii economice lente.

Conform unui nou sondaj online realizat de Elabe după dezbatere, aproximativ 29% dintre telespectatorii care au vizionat dezbaterea consideră că Macron a fost cel mai convingător, fiind urmat de candidatul de stânga Jean-Luc Melenchon cu 20%, şi apoi de Le Pen şi conservatorul Francois Fillon la egalitate pe locul 3. Candidatul socialist Benoit Hamon s-a clasat pe ultimul loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe