Macron află ce înseamnă împărţirea puterii şi nu-i place [Bloomberg]

Emmanuel Macron (Getty Images)
Redacţia
19.10.2024

Tirada lui Macron împotriva miniştrilor cabinetului său, a jurnaliştilor şi a comentatorilor politici, acuzându-i de „lipsă de profesionalism” pentru scurgerea comentariilor pe care le-a făcut despre Israel, l-a pus pe preşedintele francez într-o lumină neobişnuită în această săptămână, afirmă Bloomberg.

„Am fost uimit să citesc atât de multe comentarii, comentarii la comentarii, reacţii, inclusiv din partea unor lideri politici, străini sau francezi, cu privire la remarcile pe care le-am făcut, fără ca oamenii să încerce să afle ce anume am spus”, a declarat un Macron vizibil furios reporterilor după un summit al Uniunii Europene.

Izbucnirea de joi seară dezvăluie frustrările profunde ale lui Macron pe scena internă, inclusiv sugestia că nu poate avea încredere în propriii miniştri. Preşedintele şi-a pierdut majoritatea parlamentară în alegerile pe care le-a convocat în această vară, după ce liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen i-a învins pe centriştii lui Macron în votul pentru Parlamentul European.

„Vorbesc suficient de des despre situaţia din Orientul Mijlociu încât să nu am nevoie de un ventriloc”, a declarat Macron joi.

Deşi nu a negat că a făcut comentariile despre Israel, el a spus că acestea au fost interpretate greşit.

Controversa a început în urma relatărilor potrivit cărora Macron a declarat într-o şedinţă a cabinetului că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu ar trebui să uite că Israelul a fost creat printr-o decizie a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Comentariul citat de presa franceză l-a înfuriat pe Netanyahu şi a atras critici din partea unui grup comunitar evreiesc şi a unor politicieni.

Preşedintele Senatului, Gerard Larcher, un conservator, s-a declarat „uimit” de comentarii şi de „ignoranţa” lui Macron faţă de istorie. Un deputat din partidul lui Macron, printre alegătorii căruia se numără cetăţeni francezi din Israel, a sugerat că Macron pune la îndoială existenţa ţării.

Israelul şi-a declarat independenţa în 1948, în urma unui plan de împărţire aprobat de ONU cu şase luni înainte, care prevedea o împărţire a Palestinei între evrei şi arabi.

Macron şi-a reiterat cu tărie sprijinul pentru Israel joi, afirmând în acelaşi timp că Franţa are dreptul şi responsabilitatea de a nu fi întotdeauna de acord cu Netanyahu. El a criticat ţările care solicită o încetare a focului în Gaza, dar continuă să furnizeze arme Israelului.

De asemenea, el a ameninţat că nu va mai ţine conferinţe de presă dacă va fi citat împotriva voinţei sale, afirmând că reporterii ar trebui să citeze doar comentariile sale publice.

Decizia lui Macron de a convoca alegeri anticipate a dus la două luni de dispute cu stânga franceză cu privire la numirea unui prim-ministru, care s-au încheiat cu numirea conservatorului Michel Barnier.

Barnier, un politician experimentat care a fost negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, a arătat clar că doreşte să îşi croiască propriul teren.

Joi, premierul francez a călătorit la Bruxelles împreună cu Macron - este rar ca şefii de stat şi de guvern francezi să fie în străinătate în acelaşi timp - pentru a participa la o reuniune a grupului partidelor conservatoare din UE. A fost un semnal că politica europeană este un domeniu împărţit între preşedinte şi premier.

Rezultatul alegerilor l-a forţat pe Macron să se retragă în ceea ce priveşte problemele interne, după ce a stabilit un acord de partajare a puterii cu forţele mai conservatoare, inclusiv cu ministrul de interne Bruno Retailleau, cel mai dur membru al guvernului. Doi membri ai cabinetului au ameninţat că vor demisiona din cauza cerinţelor bugetare.

Bugetul Franţei pentru 2025 ar putea fi următorul punct fierbinte, deoarece partidele de opoziţie ar putea răsturna guvernul Barnier dacă îşi unesc forţele în cadrul unui vot de încredere - dând Raliului Naţional al lui Le Pen puterea de a dărâma administraţia.

Lista de dorinţe fiscale a Raliului Naţional include impozitarea superdividendelor şi a răscumpărărilor de acţiuni, sporind astfel presiunea asupra lui Barnier. Deputatul Jean-Philippe Tanguy, membru al Raliului Naţional, a declarat miercuri că partidul său se va abţine de la o moţiune de cenzură atât timp cât guvernul va face mai mult pentru a reduce datoria şi pentru a creşte ceea ce el a numit „justiţie fiscală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor