Lupta pentru turiştii străini: Moscova vrea să atragă oaspeţi într-o ţară considerată nesigură
Până în 2016, autorităţile Moscovei planifică să majoreze de până la 1,5 ori afluxul de turişti străini, ceea ce îi va permite capitalei ruse să intre în topul celor zece cele mai mari centre turistice din lume. De altfel, oaspeţi din străinătate sunt aşteptaţi şi în alte regiuni ale Federaţiei Ruse, însă aceştia nu se grăbesc să sosească, în condiţiile în care turismul în Rusia este considerat destul de nesigur. În străinătate, o călătorie în Federaţie Rusă este cotată drept 'atractivă, dar periculoasă', notează cotidianul Novâie Izvestia.
Turiştilor care se încumetă, totuşi, să călătorească în Rusia, autorităţile ţărilor de origine le atrag atenţia asupra ameninţării teroriste, criminalităţii şi atacurilor rasiste răspândite pe acest teritoriu. Astfel, reprezentanţele diplomatice ale ţărilor europene şi SUA le recomandă cetăţenilor, mai ales celor cu rădăcini asiatice sau afro-caraibiene, să fie foarte atenţi şi să se ferească de atacuri pe temei rasist.
Cel mai periculos moment pentru o vizită în Rusia este considerată ziua de naştere a lui Hitler (20 aprilie), precum şi zilele de sărbătoare ale diverselor forţe armate ruseşti. Alături de turiştii străini 'de diferite culori', din grupul de risc fac parte şi homosexualii, cărora li se recomandă 'să nu-şi afişeze pasiunea în public'.
În cunoscutul ghid turistic 'Lonely Planet' se spune că la Moscova şi Sankt Petersburg există o atmosferă de frică printre minorităţile etnice, iar Ministerul de Externe al Australiei aminteşte de 'protestele de extremă dreaptă' de la Moscova, din decembrie 2010.
La rândul lor, agenţiile de turism care activează pe relaţia cu Rusia îşi atenţionează clienţii în legătură cu posibile atacuri, însă nu amplifică panica şi nu oferă instrucţiuni speciale înainte de plecare. La rubrica 'securitate şi sănătate', site-urile agenţiilor notează, de obicei, că riscurile nu sunt mai mari ca în alte ţări europene. Deocamdată, situaţia cu rasismul nu influenţează serviciile turistice. 'Capetele rase' nu apar pe traseele turistice, iar turiştii circulă de obicei în grupuri, însoţiţi de un ghid, asigură agenţiile turistice de profil.
Potrivit ultimelor statistici ale Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, numărul de infracţiuni la adresa cetăţenilor străini s-a redus în prima jumătate a anului 2011 cu 10%. Centrul analitic 'Sova' precizează că punctul culminant în ceea ce priveşte numărul de atacuri la adresa străinilor de origine africană s-a înregistrat în 2008-2009, când au fost omorâţi doi oameni şi aproape 50 au fost grav răniţi. 'După aceasta, numărul de atacuri (la adresa acestei categorii de persoane) s-a redus în mod semnificativ. Totuşi, potrivit unui sondaj al Bisericii Protestante din Moscova, procentul de cetăţeni străini care au fost supuşi în Rusia unor acte de violenţă rămâne unul ridicat', adaugă directorul centrului, Aleksandr Verhovski.
În ceea ce priveşte atacurile la adresa persoanelor cu trăsături asiatice, punctul culminant s-a înregistrat în 2005-2006, când au fost ucise 58 de persoane. 'Alături de străini, victime ale criminalilor au devenit şi cetăţeni ai Rusiei, de exemplu reprezentanţi ai etniei buriate', precizează Verhovski. Potrivit lui Valentin Chen, reprezentant al comunităţii coreene din Moscova, atacurile de la acea dată au făcut ca tineretul cu trăsături asiatice să opteze mai rar pentru universităţile din Rusia, acordând prioritate celor din China.
Cu toate acestea, majoritatea turiştilor străini sunt de părere că motive de teamă inspiră în primul rând terorismul, nu atacurile verbale ale 'capetelor rase'. 'Rasişti idioţi există peste tot, nu doar în Rusia', consideră polonezul Mark. Acesta s-a plâns mai ales de disconfortul creat de nesiguranţa din metroul moscovit, pe fondul atacurilor teroriste de anul trecut.
Cel mai mult cetăţenii străini se tem de călătoriile în Caucazul de Nord, precizează Novâie Izvestia. Ambasadele SUA, Marii Britanii, Irlandei, Canadei, Italiei şi Franţei îşi sfătuiesc insistent cetăţenii să evite deplasările în regiunile Osetia de Nord, Daghestan, Inguşetia sau Kabarbino-Balkară. Totodată, ambasada SUA în Rusia le repetă americanilor că, în cazul unui atac terorist, ei 'nu sunt ţinte, ci victime nediferenţiate'.
În opinia preşedintelui Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat, Konstantin Kosaciov, în pofida atacurilor teroriste, dinamica imaginii Rusiei în ochii cetăţenilor străini este una pozitivă, părere împărtăşită de Ministerul de Externe al Franţei. 'Securitatea generală (din Rusia) s-a îmbunătăţit comparativ cu anii 2000', se spune pe site-ul ministerului. Kosaciov recunoaşte că există încă o mulţime de pretenţii legate de servicii, de exemplu de calitatea hotelurilor, însă 'un sentiment de frică legat de o iminentă agresiune fizică nu mai există', subliniază Kosaciov.
Însă, dacă 'bandiţii anilor 1990' nu par să mai constituie un pericol, cetăţenii străini continuă să se teamă de poliţiştii ruşi. Diplomaţii francezi îşi atenţionează concetăţenii să nu semneze, fără translator, niciun document redactat de poliţia rusă, iar, înainte de a călători în Rusia, turiştii canadieni sunt informaţi că, uneori, poliţia rutieră rusă trage pe dreapta maşini pentru a cere bani cash pe amenzi fictive.