Lupta pentru succesiune în PSOE şi noi măsuri economice, în atenţia presei spaniole

Lupta pentru succesiune în principala formaţiune de opoziţie, PSOE (socialişti), care a mai trecut de o etapă, odată cu alegerea delegaţilor pentru congresul general din februarie, ocupă luni primele pagini ale unora dintre cotidienele spaniole.
Alfredo Perez Rubalcaba, unul din candidaţii la succesiunea şefiei Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE). (JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
23.01.2012

Lupta pentru succesiune în principala formaţiune de opoziţie, PSOE (socialişti), care a mai trecut de o etapă, odată cu alegerea delegaţilor pentru congresul general din februarie, ocupă luni primele pagini ale unora dintre cotidienele spaniole. Pe de altă parte, alte publicaţii se concentrează asupra altor măsuri de control al finanţelor şi cheltuielilor publice, dar şi de sprijin pentru întreprinzători, pregătite de executivul de la Madrid.

Alegerea celor 956 de delegaţi care vor decide conducerea PSOE a deschis practic lupta pentru succesiune la conducerea formaţiunii socialiste, care va fi decisă la congresul din luna februarie, indică El Pais. Publicaţia spaniolă precizează că, deşi deocamdată câştigătorul ar fi fostul ministru de interne, Alfredo Perez Rubalcaba, aproximativ 15% din delegaţi, indecişi, ar putea da speranţe de victorie fostului ministru al apărării, Carme Chacon.

PSOE încheie alegerea delegaţilor pentru un congres care va fi foarte deschis, consemnează la rândul său şi cotidianul catalan El Periodico. Şi acesta scrie despre faptul că unele surse ar susţine că un uşor avantaj l-ar avea Chacon, în cadrul unor tendinţe de egalitate în preferinţele delegaţilor. Conducerea PSOE se află în mâinile a aproximativ o sută de 'independenţi', relatează şi cotidianul Publico, după ce echipele celor doi candidaţi şi-au atribuit fiecare avantaje de până la 150 de voturi.

Guvernul va limita salariile funcţionarilor din băncile care au primit ajutoare publice, dezvăluie cotidianul El Mundo pe prima pagină din ediţia de luni. Potrivit acestuia, Ministerul spaniol al Economiei va da în scurt timp instrucţiuni Băncii Spaniei, pentru a limita retribuţiile directorilor şi funcţionarilor din casele de economii, acum devenite entităţi bancare, printr-un proces anterior de fuziune, şi care au primit ajutoare financiare sau credite de la stat.

Întreprinzătorii spanioli vor fi sprijiniţi cu ajutoare financiare atunci când angajează, în cadrul unei reforme a pieţei muncii care întăreşte flexibilitatea internă în cadrul companiei, astfel încât concedierea să fie de ultim recurs, scrie cotidianul ABC. Acesta precizează că reformele structurale pe care le va aplica guvernul sunt gata, şi proiectele nu aşteaptă decât decizia premierului Mariano Rajoy cu privire la momentul în care să fie prezentate.

Guvernul îi va obliga pe înalţii funcţionari ai statului să-şi publice salariile, scrie cotidianul La Razon, şi arată cum vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría va prezenta liniile de bază ale legii transparenţei, astfel încât funcţionarii numiţi de executiv să-şi facă publice veniturile primite. De asemenea, aceeaşi lege prevede ca administraţiile locale să dea informaţii de câteva ori pe an cu privire la cheltuieli, la contractele semnate, precum şi la subvenţiile primite, şi la respectarea proiectelor de buget.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor