Lumea şi-a luat adio de la Vaclav Havel

Liderii lumii, dar şi oamenii simpli s-au strâns vineri la Praga pentru funeraliile lui Vaclav Havel, fostul preşedinte ceh, scriitor şi disident, care a avut un rol capital în căderea comunismului, relatează CNN.
Liderii lumii, dar şi oamenii simpli s-au strâns vineri la Praga pentru funeraliile lui Vaclav Havel, fostul preşedinte ceh. În catedrala Sf. Vitus, sicriul lui Havel stă învelit într-un drapel ceh în timpul ceremoniei funerare, 23 dec 2011. (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
23.12.2011

Liderii lumii, dar şi oamenii simpli s-au strâns vineri la Praga pentru funeraliile lui Vaclav Havel, fostul preşedinte ceh, scriitor şi disident, care a avut un rol capital în căderea comunismului, relatează CNN.

În catedrala Sf. Vitus, portretul lui Havel a fost aşezat într-o parte a altarului drapat în negru, într-o ceremonie impresionantă. Oarecum ironic, având în vedere omul modest care era Havel şi faptul că Cehia este una dintre cele mai puţin religioase ţări din Europa.

Papa Benedict al XVI-lea a transmis un mesaj la slujba religioasă pentru Vaclav Havel, citit de arhiepiscopul de Praga, în care a prezentat condoleanţe şi a salutat rolul avut de fostul preşedinte. Arhiepiscopul Dominik Duka a citit mesajul ce aduce un omagiu "rolului lui Havel în formarea unei noi politici după căderea regimului anterior".

Printre participanţii la ceremonie au fost Nicolas Sarkozy, Hillary şi Bill Clinton, Madeleine Albright, David Cameron, John Major. România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Albright, care a vorbit în cehă, l-a descris pe Havel ca un cetăţean al lumii şi a spus că puţini erau "mai cehi" decât prietenul ei. "Havel a fost o figură majoră a istoriei noastre moderne. Un om de care ne vom aminti cu gratitudine şi respect", a declarat preşedintele ceh, Vaclav Klaus, în cursul ceremoniei.

La ceremonie au participat şi foşti disidenţi, prieteni ai lui Havel. Ei s-au îmbrăţişat înainte de a intra în catedrala Sf. Vitus.

Soţia lui Havel, Dagmar, a stat în primul rând, avându-l alături pe fratele lui Havel, Ivan.

La final, sicriul a fost scos de şase soldaţi din Garda de onoare, iar mulţimea strânsă în faţă a început să aplaude.

Mii de cehi au îndurat răbdători frigul, pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului preşedinte, având în mâini flori şi lumânări. Multe mesaje depuse, scrise de copii, spuneau: "Mulţumesc, domnule preşedinte".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor