Lucian Isar: Negocierea cu partenerii europeni privind tratatul fiscal trebuia să fie mult mai dură

Epoch Times România
21.02.2012

Analistul economic Lucian Isar este de părere că negocierea părţii române cu partenerii europeni în ceea ce priveşte tratatul fiscal trebuia să fie mult mai dură, informează The Money Channel.

"Eu aş mai arunca în luptă nişte condiţii pe care trebuia să le negociem. Tocmai că suntem sub plafonul de 60% să nu ne legăm de acest deficit structural, care este un element calculabil. Asta trebuia negociat acum, pentru că în momentul în care ai semnat te-ai blocat. Singurul tău spaţiu de manevră este între 0,5 şi 1%, este ceva minor. Cu 1% deficit structural nu însemnă că ajungi la 3% deficit total", a spus Isar.

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare au fost cei care au susţinut tratatul fiscal, în timp ce opoziţia contestă acordul.Eurodeputatul PDL Sebastian Bodu crede că România are şansă să negocieze condiţii şi mai bune în ceea ce priveşte pactul fiscal.

"Comisia Europeană este cea care stabileşte paşii. Implementarea se face conform regulilor Comisiei. România, din fericire, stă bine la gradul de îndatorare, mult mai bine decât alţii. Evident că poate să beneficieze de acel 1% şi nefiind o ţară din zona euro poate să-şi negocieze condiţii mai relaxate", a precizat Bodu.

Tratatul fiscal prevede ca statele semnatare să menţină bugete echilibrate şi un deficit structural care să nu depăşească 0,5% din PIB. Fiecare stat va fi nevoit să instituie un mecanism de corecţie care se va declanşa automat în caz de derapaj în raport cu acest obiectiv.

În caz de depăşire a limitei de 3% din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sancţiuni, aplicate de Curtea Europeană de Justiţie, în urma sesizării ei nu numai de către Comisie, ci de către oricare stat semnatar.

Liderii coaliţiei au semnat, pe 15 debruarie, Protocolul politic privind semnarea şi ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Documentul a fost semnat de Emil Boc, preşedintele PDL, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Gabriel Oprea, liderul UNPR, Varujan Pambuccian, liderul de grup al minorităţilor.

Preşedintele Băsescu a spus anterior că Tratatul de stabilitate în UE ar trebui să fie semnat pe 1 martie "dacă vom decide să-l semnăm", însă acest lucru nu se poate face fără sprijinul partidelor din Parlament, concretizat în asumarea unui protocol de susţinere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor