Lovitură pentru Mafia Pădurilor - TIR de 50.000 de euro, confiscat cu încărcătură cu tot. A fost deschis dosar penal


Activistul pentru mediu, Tiberiu Boşutar
Activistul pentru mediu, Tiberiu Boşutar (Screenshot - NewsBucovina.ro)

Fostul senator USR Mihai Goţiu a anunţat, luni, cea mai recentă lovitură dată Mafiei Pădurilor, respectiv confiscarea unui TIR de 50.000 de euro, şi a încărcăturii pe care o transporta, constând în aproximativ 53 mc de cherestea, precum şi întocmirea de dosar penal pentru transport ilegal de material lemnos. Reuşita se datorează demersurilor făcute de activistul Tiberiu Boşutar.

„AŞA SE FACE! Lovitură pentru Mafia Pădurilor (3). TIR de 50.000 de euro, confiscat pentru transport multiplu de lemn şi dosar penal, în urma demersurilor activistului Tiberiu Boşutar. Modificările de anul trecut la Codul Silvic şi noul SUMAL 2.0 funcţionează. Greu, cu poticneli, dar funcţionează. Rând pe rând, mafioţii care distrug pădurile României ajung să plătească. Şi nu doar penal, ci şi cu confiscarea ‘armelor’ lor, iar asta îi doare cel mai tare. Poliţia Suceava a confirmat, la sfârşitul săptămânii, că sesizarea făcută de Tiberiu Boşutar pentru transport multiplu de material lemnos (pe acelaşi aviz) are acoperire, că a dispus confiscarea încărcăturii (aproape 53 mc de cherestea), dar şi a TIR-ului (evaluat la aproximativ 50.000 de euro) şi că a deschis dosar penal”, a scris Mihai Goţiu luni dimineaţa pe Facebook.

Potrivit activistului pentru mediu, însă, „acţiunea nu a mers ‘ca pe roate’”. El a explicat că „înregistrările, publicate de Tiberiu Boşutar pe pagina de Facebook Legea Codrului, arată că operatorii către care a fost direcţionat după apelarea numărului 112 erau sceptici, în prima fază, cu privire la ilegalitatea transportului. Motivul fiind că, în sistemul SUMAL 2.0, transportul ‘părea’ că are aviz, şi avea”, doar că „era eliberat de aproape 24 de ore şi nu există nicio justificare ca TIR-ul să nu fi reuşit să parcurgă câţiva kilometri în tot acest interval”.

„Până la urmă, tenacitatea activistului din Bucovina a reuşit să declanşeze un control al Poliţiei. Dar, din nou, în loc să înceapă cu verificarea transportului, poliţiştii au pierdut vremea cu legitimarea lui... Tiberiu Boşutar. Dar nu e Tibi omul care să se demobilizeze din atâta. S-a ajuns şi la verificarea transportului şi ceea ce a reclamat acesta s-a confirmat. Imaginile încărcate în SUMAL 2.0, cu încărcătura, nu băteau: se aflau în faţa unui transport multiplu. Sâmbătă, Poliţia Suceava a transmis măsurile luate: confiscarea materialului lemnos (cherestea), a camionului şi deschiderea dosarului penal. Tiberiu Boşutar a discutat cu jurnaliştii de la News Bucovina şi a făcut o nouă înregistrare, cu TIR-ul confiscat, alături de alte TIR-uri confiscate pentru comiterea aceluiaşi tip de infracţiune”, a adăugat fostul senator USR în postarea sa pe platforma de socializare.

Renumit activist pentru mediu, Mihai Goţiu, susţine că există o parte plină dar şi una goală a paharului în situaţia prezentată.

„Partea plină a paharului. Modificările la Codul Silvic, adoptate anul trecut şi al căror co-iniţiator sunt, funcţionează. Încadrarea ca infracţiune a transporturilor de materiale lemnoase, de peste 10 mc, fără acte în regulă, şi, mai ales, confiscarea mijloacelor de transport produc efecte. La fel cum modificările din noul SUMAL 2.0 (cum e cea legată de urcarea fotografiilor cu încărcătura) fac posibilă combaterea transporturilor multiple. Dar... Partea goală a paharului. Operatorii din call-center, care răspund la apelurile 112, nu au ce mai sta pe gânduri când sunt sesizaţi cu verificarea unor transporturi care se efectuează la ore bune după încărcarea în SUMAL 2.0 a unui aviz de însoţire a materialelor lemnoase. Mai ales când e vorba de distanţe scurte. Ăsta e, deja, un indiciu mai mult decât rezonabil că e vorba de transport multiplu. Lucru valabil şi pentru echipajele de Poliţie care fac verificări pe drumurile publice. Că nu ţine de ”ştiinţa rachetelor” să-ţi dai seama că nu e nevoie de ore bune pentru a parcurge nişte kilometri, maxim zeci de kilometri cu TIR-ul, în condiţiile în care avizul se încarcă la plecarea transportului! Şi, din nou, partea plină. Unii mafioţi continuă să creadă că încă mai ţin vechile şmecherii. Uite că nu le mai ţin. Şi atunci când dau peste operatori şi poliţişti care nu înţeleg ce scrie în lege, au ghinionul să dea peste activişti ca Tiberiu Boşutar care nu se lasă nici păcăliţi, nici intimidaţi. BRAVO TIBI!”, a mai scris Goţiu.

Potrivit fostului senator, „cazul ăsta (dar şi altele) arată de ce avem nevoie de procurori şi poliţişti judiciari specializaţi în infracţiunile de mediu”.

„Adică profesionişti care să recunoască din start indiciile săvârşirii unor fapte penale şi, mai ales, care să meargă mai departe cu cercetările: că transporturile astea ilegale nu se fac doar de şoferii TIR-urilor. Că 50 de mc de cherestea, presupun, cel mai probabil, 100 de mc de lemn pe picior tăiat ilegal dintr-o pădure, sub ochii şi cu complicitatea unor lucrători silvici, cu complicitatea firmelor (gatere) care primesc acest lemn tăiat ilegal şi-l transformă în cherestea şi cu complicitatea celor care primesc această cherestea şi o valorifică mai departe. Da, îi doare pe patroni la buzunar, când rămân cu TIR-uri de zeci de mii de euro confiscate. Dar cu dosar penal se aleg doar şoferii. Până nu se ajunge ca toţi cei implicaţi în reţea să răspundă penal şi toate utilajele folosite în activitatea ilegală (de la drujbe la TAF-uri, tocătoare, utilaje de debitare etc.) să fie confiscate nu scăpăm de plaga asta. Sau măcar să o diminuăm considerabil. E o luptă pe care, împreună, o putem duce până la capăt. Confiscările şi dosarele penale din ultimele săptămâni şi luni arată că modificările la Codul Silvic şi îmbunătăţirile aduse SUMAL 2.0 dau rezultate. Dar ne arată şi care sunt limitele şi ce trebuie să schimbăm mai departe, legate atât de modificări legislative, cât şi de profesionalizarea instituţiilor cu rol de control în combaterea tăierilor ilegale şi a întregii infracţionalităţi de mediu. E o luptă de durată, dar pe care n-o putem abandona. Asta dacă ne pasă de ape, păduri, aer curat şi, mai ales, de viitorul sănătos, al nostru şi al copiilor şi nepoţilor noştri”, a conchis Mihai Goţiu.