Lovitură de teatru: Cîţu ameninţă din nou PSD cu ruperea coaliţiei din cauza bugetului

Florin Cîţu
Florin Cîţu

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a ameninţat din nou, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că liberalii ar putea rupe coaliţia de guvernare pentru că social-democraţii nu au respectat procentul de 7% pentru investiţii care fusese negociat anterior.

"Un lucru foarte important pentru PNL, ca acest prag de 7% al investiţiilor să fie respectat, dar nu este respectat. De ce a apărut acest prag, pentru că trebuie să ştim cum a apărut acest 7% în proiectul pe buget. Când s-a negociat această coaliţie de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiţia ca 7% din PIB să se ducă către investiţii. Aici, nu este doar o ambiţie a Partidului Naţional Liberal de a avea 7% din PIB la investiţii, este singurul mod prin care poţi susţine acel pachet social. Doar dacă investeşti. Şi am arătat, atunci când investeşti, poţi să ai resurse să plăteşti şi să ai şi salarii şi pensii mai mari. Fără aceste resurse alocate către investiţii, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung şi creează dezechilibre macro puternice pe termen lung", a declarat Cîţu.

Reporter: Este un reproş că nu s-a discutat în coaliţie bugetul?

Cîţu: Am discutat cu premierul, discuţia a fost cu premierul. I-am spus că am făcut un compromis, PNL a făcut un compromis, pentru a face o guvernare cu PSD, ştiţi foarte bine că este un compromis. În acest moment, nu ştiu dacă se mai poate face ceva. Va trebui să discutăm în Partidul Naţional Liberal ce înseamnă acest lucru. Eu doar trag un semnal de alarmă, atunci când introduci un pachet social care are un impact social de 13 miliarde de lei, fără să aloci resurse în investiţii, o să ai probleme cu sustenabilitatea proiectului pe termen lung.

Reporter: Astăzi era programată o şedinţă cu grupurile parlamentare ale PNL, tocmai pentru a explica bugetul. Se va vota, pentru că nu mai este această şedinţă, cum vor vota parlamentarii PNL bugetul, când o să ajungă în comisii şi în plen?

Cîţu: Premierul pleacă astăzi la Bruxelles. Va trebui să vină şi să explice bugetul, după ce se întoarce. Dar o să avem o discuţie în PNL. Din punctul meu de vedere, sunt foarte multe lucruri pe care PNL sau compromisuri pe care le-a făcut PNL, o să vedem dacă şi acesta este un compromis care o să fie acceptat, ca să mergem mai departe. Repet, nu este un moft această cifră de 7%. A fost negociată în programul de guvernare şi este nevoie de aceste investiţii, tocmai pentru a susţine creşterea de pensii şi salarii, şi alte lucruri care au fost alocate pe partea socială. Fără aceste investiţii nu o să fie sustenabil pe termen lung şi doar ne minţim singuri că putem să facem aceste creşteri.

Reporter: Parlamentarii PNL o să aibă undă verde ca să depună amendamente la acest proiect de lege, există o discuţie iniţială să nu vină cu astfel de amendamente. Înţelegem că sunt nemulţumiri şi pe zona banilor alocaţi către autorităţile locale.

Cîţu: Este o discuţie în coaliţie, să nu se depună amendamente. Vom vedea, repet, decizia în Partidul Naţional Liberal. Pentru a avea un buget cât mai rapid, este bine să nu avem aceste amendamente dar, în acelaşi timp, Partidul Naţional Liberal crede, şi am intrat în această coaliţie, tocmai pentru a respecta principiile de dreapta, principiile care au dezvoltat România în ultimii doi ani de zile, principiile în care am investit. De aceea, vom vedea dacă aceasta va fi o soluţie. Eu nu cred, dacă până la urmă se decide să nu fie amendamente, vom merge mai departe.

Reporter: Aţi discutat în şedinţa coaliţiei cu liderul social-democrat pe acest subiect al investiţiilor ...

Cîţu: Am spus că este nevoie de încă 3 miliarde şi ceva la buget, pentru a ajunge la 7%. Mi s-a spus că bugetul este închis, că nu se mai poate discuta. Nu am vrut să văd bugetul înainte, nu am vrut să intervin peste ministere, deşi sunt ministere ale PNL cărora li s-a tăiat bugetul cu 20%, am avut o singură condiţie, să fie respectat programul de guvernare. Aşa cum a fost respectat programul de guvernare pentru pachetul social, trebuie respectat programul de guvernare pentru Partidul Naţional Liberal.

Reporter: Dumneavoastră veţi vota un buget în care nu există 7% alocat pentru investiţii, sau un buget care nu respectă programul de guvernare?

Cîţu: Vom lua o decizie în PNL, în acest sens, dar eu vă spun că acel 7% a fost negociat în coaliţie, în contrapartidă cu pachetul social care a fost introdus în buget. Deci, pentru pachetul social au fost găsite resurse, mai mult, multe lucruri au fost introduse acolo care nu au fost discutate în programul de guvernare, dar ele s-au făcut în buget. Până la urmă, este şi varianta în care premierul îşi asumă acest buget şi vom vedea după aceea.

Reporter: În aceste condiţii, este posibil să avem acest buget pe 2022, adoptat înainte de Crăciun sau este posibil să avem o sesiune în ianuarie?

Cîţu: Dacă premierul poate să-şi asume acest buget, să meargă mai departe cu el, o poate face şi prin asumarea răspunderii. Bine, este decizia Curţii care spune că nu se poate, dar premierul vine şi îşi asumă, bineînţeles că vom vedea.

Reporter: S-ar putea ajunge la 7% la investiţii la rectificare, spunea Marcel Ciolacu...

Cîţu: Atunci, haideţi să facem aşa, creştem şi pensiile şi salariile la rectificare şi mergem în contrapartidă, putem să facem la rectificare mai multe lucruri.

Reporter: Referitor la certificatul electronic Covid. Aţi discutat în întâlnirea pe care aţi avut-o, mai devreme, la Palatul Victoria, pe acest proiect? Aţi văzut cum arată, care sunt modificările şi când va fi el adoptat?

Cîţu: Am primit o variantă, acolo nu am avut timp să o vedem şi să discutăm. Deciziile acestea nu le iau eu singur, trebuie să le luăm cu specialiştii, specialiştii din partid vor analiza, dacă varianta va fi acceptată, o vom trece foarte uşor, nu cred să fie vreo problemă. Deja timpul ne presează.

Reporter: Va fi adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvern acest proiect?

Cîţu: Nici nu mai este nevoie de noi, atunci. Nici nu mai este nevoie de decizia noastră, a Partidului Naţional Liberal, dacă se va întâmpla acest lucru.

Reporter: Dar există disponibilitatea premierului în această direcţie?

Cîţu: Nu am discutat acest lucru, abia am primit proiectul.

Reporter: Între parlamentarii liberali există nemulţumire referitor la actuala formulă a bugetului. Există chiar zvonuri că nu toţi parlamentarii liberali ar vota bugetul, în cazul în care nu se respectă programul de guvernare. Dumneavoastră încercaţi să-i liniştiţi, le transmiteţi să voteze toţi bugetul, chiar dacă nu respectă programul de guvernare?

Cîţu: Avem nevoie de buget, am făcut compromisul de a fi în această guvernare, vedem cum se poate remedia acest lucru dar, eu repet, este complicat. Pe hârtii poţi să spui multe, am văzut că investiţiile cresc în 2023. Este bizar, cum doi ani la rând am putut să avem investiţii şi să le creştem în fiecare an şi, dintr-o dată, avem această guvernare, lucrurile se schimbă şi nu mai sunt bani pentru investiţii.

Reporter: Parlamentarii liberali vor putea vota aşa cum cred de cuviinţă?

Cîţu: Nu, vom lua o decizie şi vom vota toţi.

Reporter: În cazul ministerelor liberale, văd că şi la Ministerul Energiei sunt mai puţini bani. Cum va rezolva Ministerul Energiei problema compensării facturilor? Acolo s-a prevăzut doar un miliard de lei din cele 3-4 miliarde?

Cîţu: Aici sunt lucruri pe care Guvernul trebuie să le rezolve. Eu doar vă spun şi am spus de la început că nu vreau să intervin pe negocierea pe ministere, ministerele vor negocia cu premierul şi cu Ministerul Finanţelor. Am vrut doar să fie respectat programul de guvernare, este singurul criteriu pe care l-am cerut de la acest buget, mai mult de atât nici nu putem să oferim. Din păcate, doar partea liberală nu a fost respectată în proiectul de buget.

Reporter: Legat de certificatul Covid, cum va funcţiona sistemul cu vouchere? Vor primi angajaţii, ce număr, în cât timp le vor putea folosi, ce se va întâmpla cu cele rămase nefolosite? Vor fi decontate de stat testele? Şi la privat?

Cîţu: Abia am primit varianta, daţi-mi voie să o citesc şi apoi vă răspund.

Reporter: Un punct personal de vedere, dacă puteţi să ne spuneţi?

Cîţu: Punctul meu de vedere îl ştiţi foarte bine, şi v-am spus de fiecare dată, nu mi se pare normal să decontăm de la buget teste pentru cei care nu vor să se vaccineze. Este punctul meu de vedere dar vreau să văd şi această variantă.

Reporter: Mai există posibilitatea ca acest proiect să treacă prin Parlament, până la finalul acestui an?

Cîţu: Dacă putem să trecem un buget în trei zile, putem să trecem şi acest proiect.

Reporter: Serviciile secrete au toate bugete majorate şi cu creşteri foarte mari, chiar şi cu peste 44%, la SIE. Cum vedeţi acest lucru?

Cîţu: Bugetul reprezintă o imagine a priorităţilor, pentru noi a fost important, am schimbat paradigma, începând cu 2019, am alocat mai multe resurse către investiţii, aşa am putut să avem şi o creştere economică mai mare, decât estimasem în 2020. Aşa am putut să trecem şi prin această criză şi să putem să avem bani pentru cei care au fost afectaţi de criza sanitară. Sunt priorităţi pe care şi le asumă Guvernul şi o să vedem dacă ele sunt cele care (...)

Reporter: Avizul CSAT?

Cîţu: Sunt sigur că nu poate să fie aprobat fără avizul CSAT.

Reporter: Ce calendar o să propuneţi pentru adoptarea acestui proiect de buget?

Cîţu: O să discutăm, cât mai rapid. Asta este, trebuie să fie aprobat bugetul.

Reporter: Doar 24 de ore, o să depuneţi amendamente?

Cîţu: Mi se pare că eu am spus totul, atunci când faci lucrurile în grabă, s-ar putea să greşeşti, asta este părerea mea, opinia mea, câteodată nu merită, mai ales când este vorba de un buget. Dacă îl aduci în Parlamentul României, trebuie să fie transparent şi să dai tuturor şansa să se uite şi să vadă dacă poate să fie îmbunătăţit. Dacă faci lucrurile în grabă, s-ar putea sau există riscul să fie probleme în viitor, eu sper să nu fie aşa.

Reporter: Această grabă despre care vorbiţi este un motiv pentru care întârzie respectiva şedinţă CSAT pentru avizarea bugetului?

Cîţu: Nu ştiu de nicio şedinţă a CSAT.

Reporter: Tocmai, această şedinţă este necesară pentru a aviza proiectul.

Cîţu: Da, nu poate să fie aprobat în Guvern fără avizul CSAT. (...) Nu poate să-l adopte Guvernul fără avizul CSAT. Trebuie să aibă toate avizele ca să fie adoptat.

Reporter: Sunt organizaţii care şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de cum este condus partidul.

Cîţu: Da, sunt discuţiile noastre interne. Este normal.

Reporter: Sunt doar discuţii, pentru că cei din Vâlcea vă reproşează că nu le răspundeţi la telefon.

Cîţu: Dar nu ştiu cu cine să vorbesc acolo, asta e singura problemă.

Reporter: V-au solicitat o întâlnire?

Cîţu: Dacă începem cu bugetul şi avem timp, bineînţeles, ne putem întâlni. Îmi plac aceste exerciţii de imagine, sunt foarte frumoase. PNL are o democraţie şi o arată. Până la urmă, cel mai important este să ne uităm la rezultatele de la alegeri şi îi invităm pe toţi să aibă rezultate mai bune, asta ne interesează pentru 2024.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne