Londra, oraşul fantomă

(MIGUEL MEDINA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
02.08.2012

Oricine vizitează zilele acestea podul Westminster ar putea crede că a fost lansată o bombă cu hidrogen, sau că în cartierul Soho se toarnă vreo continuare a filmului lui Danny Boyle 'După 28 de zile'. Adevărul este că turiştii care trec pe lângă Big Ben sunt întâmpinaţi de o linişte deloc normală pentru capitala britanică şi care l-ar intriga pe însuşi Sherlock Holmes, notează joi ziarul El Mundo.

Ce se întâmplă oare? Unde sunt milioanele de turişti pe care le preconizau autorităţile? De ce sunt goale terasele din Covent Garden, restaurantele din Bicklane sau teatrele din West End? Nimeni nu poate da o explicaţie convingătoare pentru ceea ce se petrece în aceste zile de desfăşurare a Jocurilor Olimpice, mai ales dacă citesc afişele din metrou semnate de însuşi primarul Londrei, Boris Johnson. Şi care urează bun venit unui milion de vizitatori care vor provoca o uriaşă presiune asupra transportului public. 'Nu vă lăsaţi prinşi în trafic, luaţi bilete online şi planificaţi-vă călătoriile', avertizează primarul.

Şi totuşi metrourile nu au fost niciodată mai goale şi nu s-a călătorit niciodată mai lejer. Nu există aglomeraţii la ieşirile din Westminster, nici la Notting Hill şi nici măcar la Picadilly. Pe Oxford Street te poţi plimba în sfârşit pe trotuare iar la muzee te poţi bucura de o atmosferă liniştită. În timp ce vizitele la Turnul Londrei au scăzut la jumătate. De pe o zi pe alta, mesajele care au răsunat săptămâni de-a rândul ('plecaţi', 'scăpaţi de aglomeraţie') se pare că i-au speriat pe londonezi.

'Nu a fost niciodată o perioadă mai bună pentru a vizita Londra' spun englezii. Cifrele vorbesc de la sine: până la urmă există doar 100.000 de turişti olimpici; altfel spus, de trei ori mai puţin decât în mod obişnuit în această perioadă. La aceasta se adaugă impulsul de a-i îndemna pe oameni să meargă spre 'est' şi de-ai închide în centrul comercial Westfield, poarta de intrare a 'fortăreţei' olimpice şi unde rămân 'ferecaţi' 40.000 de adepţi ai cumpărăturilor în fiecare zi.

Această senzaţie de nemulţumire a început să se răspândească în partea de vest a centrului. Taximetriştii au fost primii care s-au arătat nemulţumiţi de restricţionarea traficului pentru a permite trecerea autocarelor sportive. Nick Palan, director la Golden Tours, a mobilizat agenţiile locale în încercarea de a salva 'această vară dezastruoasă'. Iar compania Andrew Lloyd Webber, obligată să închidă temporar trei din cele şapte teatre, a denunţat această 'baie de sânge' în West End.

Speranţele legate de 'efectul olimpic' pentru a ieşi din recesiune au început să se spulbere. Însuşi David Cameron a spus săptămâna trecută că Jocurile Olimpice vor aduce un beneficiu de 16 miliarde de euro ca investiţii în următorii patru ani. Andrew Goodwin, consilier financiar la Ernst & Young, a pus însă lucrurile la punct: 'Londra 2012 nu este pomul lăudat pe care îl sperau cei mulţi'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor