Londra, capitala bogaţilor

Londra a depăşit oraşe precum Tokyo şi New York ca reşedinţă a milionarilor: aici locuiesc 4.000 de persoane cu o avere estimată la peste 23 de milioane de dolari, informează ziarul La Verdad.
Londra, Palatul Westminster (Miles Willis / Getty Images for Land Rover)
Epoch Times România
16.09.2013

Londra a depăşit oraşe precum Tokyo şi New York ca reşedinţă a milionarilor: aici locuiesc 4.000 de persoane cu o avere estimată la peste 23 de milioane de dolari, informează ziarul La Verdad.

Faptul că Londra este unul din paradisul oamenilor bogaţi este un lucru ştiut. Dar totalul banilor acumulaţi în capitala britanică a atins un nivel obscen: peste 4.000 de rezidenţi londonezi deţin peste 20 de milioane de lire la bancă, potrivit unei informaţii publicate de The Daily Mail.

Prin urmare, nu surprinde pe nimeni că densitatea pe metru pătrat a acestor 'richie peoples' a depăşit oraşe precum Tokyo, Singapore sau New York, Londra fiind considerată deja o capitală a bunăstării. Dacă până acum i se potrivea termenul de 'Londonistan' care face referire la ghetourile musulmane care s-au extins în anumite cartiere londoneze, acum termenul la modă care i se potriveşte capitalei londoneze este cel de Richistan, sau capitala bogaţilor.

Rezidenţilor tradiţionali ai Londrei, precum arabii şi mai ales ruşii, li s-au adăugat reprezentanţi ai ţărilor emergente fost sovietice sau asiatice. În Londra au început să cumpere case şi miliardari italieni sau greci (săracii din zona euro), care ştiu că o proprietate în cartierul Chelsea nu îşi va pierde niciodată valoarea. Totuşi, ce are Londra, un oraş ploios şi poluat, de-i face pe magnaţii planetei să se îndrăgostească de el?

Factorii clasici sunt cunoscuţi de toată lumea. Sub sloganul 'trăieşte ca britanicii', Londra conferă multor milionari care au strâns avere în moduri nu suficient de clare (Abramovici, de exemplu) impunitatea şi liniştea de care aceştia nu se bucură în ţara lor de origine, dar şi posibilitatea de a-şi cheltui banii în restaurante de lux, magazine de firmă şi cluburi de fotbal cumpărate pentru a-şi satisface un capriciu.

Pe de altă parte, cei bogaţi îi atrag ca un magnet pe cei asemeni lor, fapt ce creează un teren propice pentru ca banii să se reverse prin Knightsbridge şi alte cartiere ale oraşului, mai ales cele din vest. Dar există şi alte motive demne de luat în seamă, precum cel semnalat de creatoarea de modă ucraineană, Natalie Kaut: 'Mulţi magnaţi ruşi îşi cumpără case pentru ca soţiile şi copiii lor să trăiască la Londra. Copiii învaţă la cele mai bune şcoli, iar soţiile cheltuie banii la Harrods sau în alte magazine de lux.... Între timp magnaţii îşi întreţin amantele la Moscova sau Kiev'.

Cu aceste ingrediente, expoziţiile de lux oferite de Ferrari şi Maserati, expansiunea buticurilor Louis Vuitton şi Armani sau achiziţionarea unor cluburi de fotbal precum Chelsea sau Manchester City au devenit deja un peisaj obişnuit în Richistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor