Liviu Pop: Luni sau marţi va fi asigurat frontul de lucru la Oltchim, într-o variantă optimistă
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, joi, că în cursul săptămânii viitoare, luni sau marţi, va putea fi asigurat frontul de lucru pentru angajaţii Oltchim, "în cea mai optimistă variantă".
Ministrul se va afla joi la Râmnicu Vâlcea, la combinatul Oltchim, pentru a discuta cu angajaţii care protestează încă de săptămâna trecută.
"Nu ştiu dacă putem spune că vom rezolva foarte multe. Mă duc să le mai explic încă o dată, celor care nu au înţeles, paşii pe care i-am făcut de la ultima vizită şi care sunt direcţiile de acţiune ale Ministerului Economiei şi ale Ministerului de Finanţe. (...) Paşii pe care i-am făcut de luni până miercuri au constat în întâlniri cu băncile, întâlniri cu clienţii mari ai Oltchimului pentru a aduce un capital de lucru pentru angajaţii de acolo. Am speranţa că ministrul Economiei, împreună cu ministrul de Finanţe vor asigura frontul, alături de domnul Vulpescu (n.red. şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu), care este, în momentul de faţă, coordonatorul acestei privatizări", a explicat Pop.
Ministrul a precizat că protestele nu fac altceva decât să "înrăutăţească situaţia companiei şi până la urmă a angajaţilor".
"Întârzierile salariale de la Oltchim sunt de anul trecut, din ianuarie. Ce s-a făcut săptămâna aceasta a fost de a se da o parte din salariile pe luna iulie, în condiţiile în care acestea aveau întârzieri de două luni şi jumătate. Săptămâna viitoare, cel târziu, se va da difernţa pe luna iulie şi în condiţiile acestea discutăm doar de o lună restantă, adică luna august pentru că în luna septembrie nu s-a muncit deloc în Oltchim. Inclusiv în august producţia a fost net diminuată, fapt pentru care cred că nu este atât de important salariul pentru lunile restante, ci crearea frontului de lucru pentru a beneficia de un salariu în lunile următoare, odată cu privatizarea", a explicat ministrul delegat pentru Dialog Social.
Aproape 300 de angajaţi de la Oltchim protestează, joi dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ al combinatului, cerând plata salariilor restante. Angajaţii spun că nu au primit de două luni salariile.
Numărul celor care au intrat în greva foamei la Oltchim a ajuns la 14, după ce alţi şapte angajaţi ai combinatului, între care şi o femeie, au anunţat, joi, că recurg la această formă de protest. Cei şapte sindicaliştii care au intrat miercuri în greva foamei au stat în cursul nopţii în corturi, în faţa pavilionului central.
Protestele la Oltchim au început în urmă cu o săptămână, când societatea a decis oprirea definitivă a procesului de producţie din cauza datoriilor către distribuitorul de energie electrică. Electrica a trimis combinatului o somaţie, anunţând că din data de 15 septembrie va opri furnizarea energiei electrice.
Directorul general al combinatului Constantin Roibu şi-a prezentat demisia, începând din 5 septembrie, din funcţia de director, precum şi din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al companiei. Directorul general adjunct Radu Olaru asigură pe timp limitat atribuţiile de director general al Oltchim, cel puţin până la efectuarea privatizării.
Licitaţia pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea va avea loc la 18 septembrie.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, l-a informat miercuri pe premierul Victor Ponta, în cadrul şedinţei de guvern, că în cazul privatizării Oltchim 12 firme au cumpărat caietul de sarcini şi că speră ca procedurile să fie finalizate până în 18 septembrie.
Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim. În cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde şi creanţele companiei, în valoare de circa 1,8 miliarde de lei, deţinute de AVAS şi Electrica.