Liviu Pop îşi urmează visul. Editura Unică, mai aproape de realitate

"Vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile – Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare", promitea acum o lună Liviu Pop. Iar acum se ţine de cuvânt.
Liviu Pop (Facebook)
Loredana Diacu
22.09.2017

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a făcut primul pas concret pentru constituirea editurii de stat ce va deţine monopolul în domeniul tipăririi manualelor şcolare, relatează România Liberă.

Astfel, după ce, pe 25 agust, promitea că va veni cu act normativ pentru a pune capăt sarabandei manualelor, săptămâna aceasta pe site-ul Ministerului Educaţiei a fost publicat un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A., ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică“.

Societatea Editura Didactică şi Pedagogică S.A. va avea ca obiect principal de activitate „editarea de: manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, postliceal şi universitar, în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, de lucrări pentru învăţământul preşcolar; manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri; tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie; lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduceri din alte limbi; materiale grafice în domeniul mijloacelor de învăţământ, precum şi alte lucrări necesare învăţământului“.

Prin acest proiect, Pop va controla politic o piaţă a manualelor de zeci de milioane de euro, arată sursa citată.

Intenţiile lui Pop sunt detaliate explicit în „Nota de Fundamentare“, care arată caracterul urgent al prezentei ordonanţe de urgenţă: „în anii precedenţi, manualele nu au putut fi livrate către unităţile de învăţământ la începutul şcolilor“, „procedura anevoioasă pentru toate licitaţiile privind achiziţia manualelor“, „la toate licitaţiile anterioare, pentru clasa a V-a perioada de elaborare a proiectelor de manuale şcolare a fost de şase luni“, „de la data deschiderii ofertelor până la încheierea ultimului acord-cadru au trecut 6-8 luni“.

În opinia lui Pop, rezolvarea acestor întârzieri în editarea manualelor o reprezintă suprimarea licitaţiilor şi încredinţarea întregului proces unei edituri subordonate politic. În „Nota de Fundamentare“ se precizează că înfiinţarea „Editurii Didactice şi Pedagogice“ este de interes naţional, fără a oferi alte precizări, arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor