Liviu Dragnea: sistemul informatic folosit la referendumul contra lui Băsescu va fi folosit şi la alegerile din acest an

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Invitat la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că nu vede nimic ilegal în utilizarea la alegerile din acest an a sistemului informatic folosit la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. ”Bineînţeles. Acel sistem a fost folosit şi la alegerile locale şi la parlamentare. Nu am avut nicio problemă pentru că nu a candidat Băsescu. Numai la referendum am avut o problemă, se pare. Sigur că va fi folosit, este un sistem de transmitere a prezenţei la vot şi de transmitere rapidă a rezultatului final după ce se încheie votarea. Este folosit oriunde în lume, şi îl folosesc şi celelalte partide, inclusiv PD-ul. Dar acolo a fost în regulă, era sub oblăduirea unei instituţii serioase din statul român. Dar sistemul de transmitere a informaţiei toată lumea îl foloseşte. Unii dau telefoane, alţii prin porumbelul călător, alţii prin email. Dar faptul că tu ai dreptul să ştii prezenţa la vot nu este interzis de nicio lege. ”, a declarat Liviu Dragnea pe platourile Pro TV.

Comentând acuzaţiile de fraudare a referendumului din 2012, Dragnea i-a "ridiculizat" pe acuzatorii săi: ”Eu am auzit că, de fapt, a apărut o solicitare ca din alea 2 milioane de voturi care le-am furat la referendum, dacă pot să le dau şi lor un milion. Le-am spus că nu, mai ne trebuie şi nouă aici. Acum nu ştiu nici dacă m-ar fi lăsat premierul Victor Ponta să-i ajut”, a "glumit" preşedintele executiv al PSD.

Reamintim că Liviu Dragnea este judecat de magistraţii Înalţii Curţi de Casaţie pentru fraudarea refrendumului din 2012. Conform procurorilor DNA, în urma expertizelor a rezultat că voturile la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu din 2012 au fost fraudate. Procurorii au identificat cinci metode de fraudă: s-au falsificat listele de alegători din localitate, s-au obţinut voturi în numele căpşunarilor şi pe numele morţilor, s-au efectuat fraude cu urna mobilă şi au fost mituiţi pedeliştii din secţiile de votare.

Conform procurorilor, sistemul informatic utilizat de liderul PSD a jucat un rol important în fraudarea referendumului. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center, sistemul fiind conceput pe trei nivele, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectaţi la sistem prin intermediul telefoanelor mobile.

Conform rechizitoriului, aceşti utilizatori transmiteau două informaţii către serverele care centralizau datele: prima informaţie este prezenţa la urne, iar o a doua informaţie este numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţiile de votare. Nu toţi cei 14.000 de utilizatori au trimis date referitoare la numărul de voturi DA şi NU din fiecare secţie de votare. În sistem s-au înregistrat peste 4.000 de mesaje conţinând date privind voturile pentru şi împotriva suspendării, care au venit de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului.

Cu ajutorul sistemului informatic, Liviu Dragnea a transmis mesaje preşedinţilor de secţie şi preşedinţilor filialelor PSD. Procurorii arată că fizic mesajele nu erau tastate de Dragnea, dar el elabora mesajele şi aproba trimiterea lor prin sistem. Dragnea a trimis mesaje precum: "Pentru fiecare secţie se va face o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot. Daţi-o membrilor PSD şi PNL să meargă la ei acasă şi să-i aducă să voteze".

Liviu Dragnea este în acest an responsabil de campania electorală a PSD iar ministerul Dezvoltării Regionale pe care îl conduce a primit o suplimentare consistentă de buget.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne