Liviu Dragnea: La finele lui 2013 trebuie să avem regiuni de dezvoltare funcţionale

Epoch Times România
21.12.2012

Ministrul propus pentru dezvoltare regională şi administraţie, Liviu Dragnea, a spus că unul din obiectivele sale va fi reorganizarea administrativă astfel încât peste exact un an să avem regiuni de dezvoltare funcţionale.

"Regiunile din prezent sunt nişte instituţii respectabile, dar care nu pot lua decizii serioase. Din păcate, Guvernul a făcut în permanenţă tot ce i-a stat în putinţă ca aceste regiuni să devină şi mai slabe, iar pe de altă parte e important ca în noul exerciţiu financiar 2014- 2020 regiunea din România să devină partener direct cu Comisia Europeană, adică în general acest minister în viziunea mea într-o perioadă relativ scurtă trebuie să aibă din ce în ce mai puţine atribuţii şi implicit frâne democratice în accesarea fondurilor europene şi derularea proiectelor cu finanţare europene. (...) Este momentul de răscruce al acestei ţări, e important ca acest proiect să meargă şi să-i dăm foarte multă energie pentru ca finalul anului 2013 să ne găsească cu regiunile funcţionale, astfel încât în exerciţiul financiar 2014- 2020 aceste structuri administrative să fie parteneri direcţi cu Comisia Europeană", le-a spus Dragnea parlamentarilor.

El a mai susţinut că de la centru nu se prea doreşte decentralizarea, dar el promite că va milita pentru acest demers, mai ales că vine din administraţia locală. "Nu ştiu dacă este vreo excepţie în noul Guvern, dintre miniştri, care să-şi dorească decentralizarea, nu cred! Deja am avut o primă discuţie, dar vă asigur că am suficientă forţă, determinare şi încăpăţânare să duc acest proiec până la capăt şi am în spate o susţinere foarte mare din teritoriu", a subliniat Dragnea.

Dragnea a mai arătat că trebuie cumpănit bine dacă să se desfiinţeze unele comune. "Sunt destul de multe opinii referitoare la faptul că comunele sunt prea multe şi prea mici. Părerea mea este că trebuie făcută o analiză foarte serioasă pentru că pe de o parte, din punct de vedere financiar şi pe o analiză pur contabilă poate părea că sunt prea multe, dar din punct de vedere al sentimentului de apartenenţă la comunitate al cetăţeanului nu sunt multe comune. Noi trebuie să luăm o decizie şi o vom lua împreună ce este mai important şi să vedem dacă prin comasarea unor comune nu cumva îndepărtăm foarte mult cetăţeanul de centrul comunei, de centrul deciziei, noi trebuie să aducem decizia cât mai aproape de cetăţean", a explicat acesta.

La un moment dat, în timpul audierilor, ministrul propus la dezvoltare regională, s-a adresat parlamentarilor cu termenul colocvial "măi fraţilor", el corectându-se şi adresându-se celor din comisii cu "stimaţi colegi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor