Liviu Crişan: În ultimii ani, artele marţiale au schimbat mult imaginea României în lume

(JACQUES DEMARTHON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.12.2013

Preşedintele Federaţiei Mondiale de Karate WUKF, Liviu Crişan, a declarat, duminică la Cluj-Napoca, că sportivii români care practică atât karate cât şi arte marţiale în general au schimbat foarte mult imaginea României în lume, în ultimii 20 de ani.

Prezent la Cluj, la ultimul mare eveniment competiţional de karate al anului, Crişan a amintit de anii "93-"94, când românii erau priviţi foarte de sus de vestici.

"Artele marţiale au, se poate vedea, o pondere foarte mare de medalii aduse României. După 93-94 am început să fim trataţi cu indiferenţă şi chiar cu dispreţ. Vorbeam cu oameni din străinătate şi când aflau că sunt român conversaţia se termina foarte repede. Nu eram luaţi în seamă când mergem la competiţii, dormeam în maşină şi mâncam din ce ne aduceam de acasă, pâine cu slănină, pentru că nu aveam bani de hotel. Ceilalţi ne vedeau ca pe nişte săraci şi se uitau la noi de sus. Şi iată că am ajuns în 20 de ani a eu să fiu preşedintele Federaţiei Mondiale, iar vicepreşedintele Comisiei de Arbitraj să fie român, să avem arbitri foarte buni şi recunoscuţi. Sportivii sunt respectaţi. Suntem campioni mondiali de câţiva ani", a declarat Liviu Crişan.

Acesta a spus că nu doar imaginea sportivilor şi a profesioniştilor din domeniul artelor marţiale a fost îmbunătăţită, dar şi a României în general.

"Pentru că atunci când într-o ţară străină cântă imnul României la o competiţie, poţi să spui că ai combătut impresia generală că din ţara noastră provin doar hoţi", a spus Crişan.

Acesta a mai precizat că anul 2013 a fost unul dintre cei mai dificili ani ai acestui domeniu sportiv, deoarece au început să existe neînţelegeri referitor la modul în care ar trebui organizate cluburile şi federaţiile.

Crişan a explicat că există o încercare de unificare a federaţiilor de arte marţiale într-una singură, însă acest demers, pe care el îl consideră anticonstituţional, nu este bine primit de toată lumea.

"Am încercat să găsim o structură dar se pare că nu se poate. Impedimentul constă în structurile diferite pe care le au organizaţiile de karate la ora actuală şi în special liniile diferite mondiale. A uni federaţiile de arte marţiale este ca şi cum ai vrea să uneşti într-o singură federaţie toate sporturile cu mingea. Fotbal, baschet, polo, tenis. Să le bagi pe toate într-o federaţie a sporturilor cu mingea. Unind federaţiile nu faci altceva decât să le obligi să meargă pe o singură direcţie. Într-o societate democratică nu poţi să încalci un drept constituţional al omului, care este dreptul la asociere", a spus Crişan.

În opinia acestuia, crearea unei singure federaţii de arte marţiale nu va face decât să ducă la învrăjbirea tuturor, pentru că fiecare structură va încerca să obţină cea mai mare sumă de bani şi se vor isca certuri.

Crişan a amintit că la începutul anilor "90 a mai existat o federaţie unică a artelor marţiale, care nu a funcţionat, iar în câţiva ani toţi membri au început să se desprindă din această structură centralizată.

Liviu Crişan a participat sâmbătă şi duminică la "Cupa Campionilor Europeni - ediţia a IV-a", care este ultimul mare eveniment al anului. Peste 600 de karatişti din 12 ţări, respective peste 50 de cluburi, au participat la acest eveniment organizat de Federaţia Română de Karate WKC şi CS Politehnica Cluj-Napoca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor