Lista cu medicamente care influenţează capacitatea de a şofa, finalizată. Rafila: Nu se referă la substanţe ce pot da teste fals pozitive
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, la sediul central al PSD, că lista cu medicamente care influenţează capacitatea de a conduce vehicule este gata şi urmează să fie prezentată publicului. Totuşi, el a menţionat că lista nu cuprinde substanţele care pot da teste fals pozitive şi a făcut clarificări despre medicamentele luate de şoferi pentru răceală.
“Lista este gata. Va fi pusă... poate fi pusă oricând, am vrut să fim siguri că nu greşim. Lista este extensivă. Aş vrea să fac şi o precizare: [lista – n.r.] nu se referă, lumea crede că este vorba despre substanţele care pot da teste fals pozitive, etc.. Nu. Este vorba de o listă care este adusă la cunoştinţa publicului şi este recomandat ca aceste substanţe să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehiculelor sau, dacă sunt utilizate, să fie utilizate atunci când există o indicaţie din partea medicului şi o discuţie despre dorinţa omului de a conduce autovehicule.
Deci sunt substanţe care, luate într-o cantitate mică, nu influenţează. Ele sunt prezente pe listă. Este o listă care a fost făcută de către Comisiile de specialitate de psihiatrie şi de neurologie. Ulterior toate produsele medicamentoase care conţin aceste substanţe au fost identificate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi lista este gata”, a precizat Rafila, întrebat când va fi publicată lista de medicamente care ne influenţează capacitatea de a conduce.
De asemenea, Rafila a mai afirmat că medicamentele pentru răceală, “cu foarte puţine excepţii, care sunt menţionate acolo în listă, nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule”.
“Repet, noi nu ne ocupăm de testele de la Poliţie. Noi informăm publicul cu acurateţe asupra substanţelor care pot influenţa şi în prospectul medicamentului scrie acelaşi lucru. Dar acum e vorba de o sinteză a acestei categorii de substanţe şi, bineînţeles că atât noi, cât şi colegii de la Ministerul de Interne vom informa publicul în mod corect”, a adăugat el.
Reamintim că, în luna august, comunitatea Declic a lansat o petiţie prin care se cere autorităţilor să introducă în legislaţie limite clare de la care să fie incriminat condusul sub influenţa substanţelor interzise, care să le ofere predictibilitate şoferilor. Petiţia a fost adresată premierului Marcel Ciolacu, ministrei Justiţiei Alina Gorghiu şi ministrului de Interne, Cătălin Predoiu.
Potrivit textului petiţiei, doar aşa, şoferii care iau tratamente ce nu le afectează şofatul nu vor mai fi acuzaţi pe nedrept că au condus sub influenţa drogurilor. De asemenea, semnatarii cer autorităţilor să reglementeze modul de sancţionare a şoferilor care consumă etnobotanice, în condiţiile în care, în prezent, poliţia nu îi poate pedepsi, pentru că aparatele Drager nu depistează etnobotanicele.
“România are cele mai dure pedepse pentru şoferii aflaţi sub influenţa substanţelor interzise, însă şi cea mai neclară legislaţie privind ce înseamnă ‘a fi sub influenţă’. Astfel, şoferii care folosesc, de exemplu, spray de nas pentru alergii sau rinite, iau pastile pentru răceală cu codeină ori mănâncă prăjituri cu mac, pot merge la închisoare.
De asemenea, şoferii cu diverse tratamente (ex: pentru ADHD, pentru atac de panică, pentru anxietate), nu pot conduce, deşi tratamentul le îmbunătăţeşte atenţia în trafic şi medicii le permit să şofeze. Psihiatrii mai atrag atenţia şi că tot mai mulţi dintre pacienţii lor renunţă la tratamente din cauza riscului de a fi condamnaţi, deşi acele tratamente nu le afectează capacitatea de a conduce, ci dimpotrivă”, se arată în textul petiţiei.