Lista celor mai căutate şcoli din Bucureşti
alte articole
Notorietatea învăţătorilor, renumele şcolii de-a lungul timpul sau zona în care este poziţionată clădirea sunt principalele criterii după care părinţii aleg instituţiile de învăţământ. Potrivit unei liste a celor mai căutate şcoli, majoritatea şcolilor alese de părinţi se află în centrul Capitalei, unul dintre principalele motive fiind că aceste zone sunt mai puţin violente, sunt de părere inspectorii şcolari.
Lista celor mai dorite şcoli din Capitală a fost întocmită pe baza datelor de la inspectoratele şcolare, în funcţie de numărul cererilor de înscriere din partea părinţilor şi de numărul de clase pregătitoare pe care le au pentru anul şcolar 2012/2013, informează b365.ro.
Astfel, în topul preferinţelor părinţilor ai căror copii urmează să intre în clasa pregătitoare se află Şcoala Generală Nr.11 Heliade Rădulescu, din sectorul 1, urmată de Şcoala Generală Nr.17 Pia Brătianu, Colegiul German Goethe şi Liceul Bilingv Miguel Cervantes, din acelaşi sector al Capitalei. Aceste instituţii de învăţământ sunt urmate de Şcoala Generală Nr. 56 José Marti, Şcoala Generală Nr. 52 şi Şcoala Centrală din sectorul 2.
În sectorul 3, cele mai râvnite şcoli sunt Şcoala Generală Nr.195, Şcoala Generală Nr. 80 şi Şcoala Generală Nr. 81, în vreme ce în sectorul 4, părinţii sunt interesaţi de înscrierea copiilor lor în special la Şcoala Generală Nr. 79 sau la Şcoala Generală Nr. 97.
Şcoala Generală Nr. 150 şi Şcoala Generală Nr. 146, ambele din sectorul 5, se numără, de asemenea, printre cele mai dorite şcoli, la fel ca Liceul "Elena Cuza", Şcoala Generală Nr. 117 şi Şcoala Generală nr.197, din sectorul 6.
Chiar dacă regulamentul clasei pregătitoare pentru anul şcolar 2013-2014 nu a fost încă pus la punct, potrivit oficialilor din Ministerul Educaţiei, părinţii vor afla cum îşi pot înscrie copiii în această clasă în prima săptămână din luna februarie.
Înscrierea va începe din luna martie şi se va face în două etape. Astfel, în prima etapă părinţi îşi vor putea înscrie copiii la şcoala la care vor dori, indiferent de locul unde au domiciliul, urmând ca în a doua etapă elevii să fie înscrişi la şcoala la care sunt arondaţi, în această categorie încadrându-se şi elevii care nu au apucat loc la şcoala dorită de părinţi în prima etapă. A doua etapă de înscriere va fi în luna mai, după vacanţa de Paşti.
Criteriile de înscriere vor fi unele generale pentru toate şcolile, dar fiecare instituţie de învăţământ va avea posibilitatea să impună criterii suplimentare.
"Consiliul de administraţie va fi cel care va studia şi aviza fiecare dosar în parte. Condiţia este că în consiliile de administraţie să fie reprezentanţi cât mai mulţi, atât ai părinţilor, cât şi ai primăriilor", a declarat Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.