Linşaj mediatic. Fostul şef al CSM, Oana Schmidt Hăineală, câştigă procesul împotriva Antenei 3

Consiliul Superior al Magistraturii ( CSM ), în imagine, Oana Hăineală, membru CSM
Consiliul Superior al Magistraturii ( CSM ), în imagine, Oana Hăineală, membru CSM (Epoch Times România)

Tribunalul Bucureşti a admis luni, parţial, acţiunea înaintată de fostul şef al Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, împotriva postului Antena 3, care a fost acuzat de desfăşurarea unor linşaje mediatice care au vizat familia magistratului. Hăineală a câştigat în primă instanţă, iar Tribunalul a condamnat Antena 3 la plata a 10.000 de euro despăgubiri pentru daunele morale aduse, scrie Hotnews.ro

Procesul a început în noiembrie 2013, sentinţa putând fi atacată cu apel.

"Admite în parte acţiunea. Obligă pe pârâtă la plata, către reclamantă, a sumei de 10 000 Euro, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral. Respinge, ca neîntemeiat, capătul 3 de cerere, privind obligarea pârâtei la publicarea hotărârii pronunţate. Cu drept de apel, în termen de 30 zile de la comunicare, ce se va înregistra la Tribunalul Bucureşti", reiese din soluţia magistraţilor.

Tot în primă instanţă au mai pierdut alţi reprezentanţii de marcă ai Antena 3, respectiv, Mihai Gâdea, Mircea Badea şi Oana Stancu.

Realizatorul emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gâdea, a pierdut în iunie 2013 proces intentat de fostul şef al Casei Naţionale de Asiguri de Sănătate, Mihai Duţă, fiind condamnat, în solidar cu Antena 3, la plata a 5.000 de lei după ce l-a făcut pe acesta „dobitoc”, „nesimţit” şi „mitocan”. Mihai Duţă a făcut recurs cerând 100.000 de euro, procesul judecându-se în prezent la Curtea de Apel.

La 12 decembrie 2013, judecătoria sectorului 1 l-a condamnat pe Mircea Badea, în solidar cu Antena 3, la plata a 5.000 de euro după ce l-a făcut pe şeful ANI, Horia Georgescu, printre altele, şi "slugă băsistă jecoasă" şi "oooo, anist". Badea a mai pierdut un proces la Judecătoria Sectorului 3 în faţa lui Robert Turcescu care l-a acuzat de ameninţări şi instigare la violenţă, acesta fiind obligat să publice sentinţa în trei ziare şi să plătească 1 leu, daune morale. Sentinţele nu sunt definitive.

Într-un alt proces intentat de tatăl lui Horia Georgescu, Marian Georgescu, în februarie 2014 Oana Stancu a fost condamnată, în solidar cu Antena 3, la plata unor daune morale de 20.000 de euro pentru prejudicii aduse imaginii. Nici această sentinţă nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.