„Linia directă” a lui Putin cu poporul, reflectată în reţelele de socializare

Dialogul televizat în direct al preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu cetăţenii.
Dialogul televizat în direct al preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu cetăţenii. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Cele mai „strălucitoare” momente ale dialogului televizat în direct al preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu cetăţenii au fost, în opinia utilizatorilor ruşi ai reţelelor de socializare, propunerea de a impozita luxul, problemele ce ţin de relaţia dintre SUA şi Rusia şi discuţiile despre 'când va fi în sfârşit trimis la puşcărie' Anatoli Ciubais, relevă rezultatele unui studiu pe care fondul Vox Populi l-a efectuat pe internet, chiar în timpul 'liniei directe'. Potrivit datelor preliminare ale TNS Russia, comunicarea lui Putin cu poporul a fost vizionată de aproape jumătate din auditoriul de televiziune moscovit.

După cum precizează, luni, cotidianul rus Kommersant, studiul fondului Vox Populi a fost realizat în parteneriat cu compania PalitrumLab şi cu Centrul Naţional al Rusiei pentru Studierea Opiniei Publice (VŢIOM). Pe parcursul transmisiei 'liniei directe', în reţelele de socializare au fost identificate 69.700 de referinţe legate de subiectele dezbătute de Putin. În timpul monitorizării, s-a clarificat atitudinea utilizatorilor reţelelor de socializare faţă de subiectele abordate de preşedintele rus, discuţia pe marginea fiecărei teme fiind monitorizată timp de cinci minute.

Potrivit studiului, cele mai multe menţionări (1.588) le-a suscitat intervenţia scriitorului Aleksandr Prohanov, care a propus iniţierea unui impozit pe lux, 'pe palatele de aur, pe diamantele soţiilor şi iubitelor oligarhilor'. Această sugestie a determinat reacţii preponderent pozitive sau neutre. Iniţial, Putin s-a interesat cum le diferenţiază Prohanov pe soţiile şi iubitele oligarhilor, estimând că acesta le-ar putea deosebi 'după miros', dar s-a dovedit că scriitorul le deosebeşte 'după vârstă'. De altfel, şeful statului rus a precizat că introducerea unui impozit pe lux este într-adevăr o necesitate.

O altă întrebare de mare rezonanţă în reţelele de socializare a fost cea pusă de un jurnalist de la Nezavisimaia Gazeta cu privire la situaţia pe plan internaţional a Rusiei (1.307 referinţe, majoritar negative). Preşedintele Putin a declarat că nu Rusia este cea care provoacă înrăutăţirea relaţiilor cu SUA.

De mare atenţie din partea utilizatorilor reţelelor de socializare s-au bucurat întrebările despre dosarele penale deschise pe numele unor oficiali ai forţelor armate (1.293 de referinţe) şi despre cazul 'Oboronservice' (1.123 de referinţe, mai multe negative decât pozitive).

Destulă atenţie a suscitat şi problema majorării taxelor locale, iar pe marginea acestui subiect s-a înregistrat cel mai mare procent de comentarii negative.

Rezonanţă a avut, potrivit sociologilor, şi întrebarea despre 'când va fi în sfârşit trimis la puşcărie' şeful 'Rosnano' Anatoli Ciubais (1.288 referinţe). De asemenea, lipsa de atenţie din partea companiei 'Gazprom' faţă de gazul de şist s-a dovedit şi ea populară. Răspunsul preşedintelui - 'extracţiile gazului şi petrolului de şist presupun mari prejudicii ecologice' - a primit cel mai mare număr de evaluări pozitive.

O reacţie negativă a stârnit întrebarea pusă de redactorul-şef al postului de radio 'Eho Moskvî', Aleksei Vendiktov. Acesta l-a întrebat pe Putin dacă el consideră posibil ca 'Rusia secolului XXI-lea să devină, cu ajutorul tacticilor de care a dat dovadă 'eficientul manager Stalin'', o mare putere mondială?

'Am monitorizat în special microblogurile de pe Twitter, unde utilizatorii reacţionează aproape imediat', a precizat directorul executiv a fondului Vox Populi, Kirill Rodin. Potrivit acestuia, obiectul analizei l-a constituit 'Putin însuşi' şi tocmai legat de răspunsurile lui au fost numărate 'reacţiile pozitive sau negative'. 'Datele obţinute arată în ce măsură preşedintele Putin a reuşit să câştige puncte într-o problemă sau alta', a spus Rodin pentru Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe