Liderul PNL Crin Antonescu: Relaţia cu PC nu mai există

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut luni o declaraţie de presă în care a afirmat că relaţia dintre liberali şi conservatori “nu mai există”.
Declaraţii de presă la sediul USL. În imagine, Daniel Constantin, Crin Antonescu ,Victor Ponta şi Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Flori Mladin
18.11.2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut luni o declaraţie de presă în care a afirmat că relaţia dintre liberali şi conservatori “nu mai există”. „Nu e nimic de discutat despre relaţia cu PC, pentru că această relaţie nu mai există”, a spus liderul liberal.

„Nu l-am rupt (protocolul – n.r.), o să vedem din punct de vedere juridic. ACD nu mai există, nu mai există de mult. De facto, relaţia cu PC nu mai există în sensul unei alianţe ACD”, a declarat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a făcut această declaraţie după ce, zilele trecute, social-democraţii şi conservatorii i-au criticat pe liberali. Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, i-a acuzat sâmbătă, fără jumătăţi de măsură, pe liberali de trădare, argumentând prin faptul că PNL a jignit PSD şi caută să se împrietenească cu preşedintele Traian Băsescu şi de PDL. Vicepremierul Liviu Dragnea a avertizat că PSD are o limită la atacurile liberale.

„Domnul Dan Voiculescu şi nimeni altcineva nu îşi pot permite să vorbească la adresa PNL astfel. Cu atât mai mult acuzaţia lui Dan Voiculescu de astăzi este aberantă şi mincinoasă. Faptul că în cazul Roşia Montană sau în cazul negocierii procurorilor cu domnul Băsescu noi am fost pe altă poziţie decât PSD nu înseamnă deloc ca suntem în opoziţie”, a afirmat Crin Antonescu, preşedintele PNL, sâmbătă seara, la Digi24.

Crin Antonescu a afirmat că Dan Voiculescu, nu a fost prezent la toate şedinţele USL, în timp ce liderul actual al PC Daniel Constantin, a participat la întrunirile din cadrul alianţei, reprezentându-i pe conservatori.

“Eu nu am fost într-o relaţie aşa cum aţi imaginat-o dumneavoastră. Am avut o relaţie normală. Voiculescu a fost o prezenţă destul de rară la şedinţele USL. Relaţiile de facto şi de iure au fost întreţinute cu domnul Constantin, preşedintele acestui partid. Noi nu am avut o comunicare specială în cadrul ACD, pentru că discuţiile s-au purtat în permanenţă cu PSD. Preşedintele PC este un subordonat al domnului Ponta şi e normal să discut cu Ponta”, a mai spus Antonescu. Totodată, el a criticat atitudinea liderului PC şi a amintit, în context, scandalul legat de numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. “De ce e domnul Constantin doar atât? Pentru că nu poate să fie mai mult. De pe când îl căutam pe aici să spună ce părere are despre numirea doamnei Kovesi nu îl găseam, era la minister”, a conchis liderul liberal.

Poziţia conservatorilor

În iunie, Daniel Constantin, preşedintele PC, declara că a scris în martie conducerii PNL în legătură cu funcţionarea ACD, dar nu a primit răspuns.

Liderul conservator Daniel Constantin a declarat că regretă în ce priveşte nefuncţionarea Alianţei de Centru Dreapta (ACD) şi că nu ştie de ce această poziţie ar fi surprins pe cineva. El a menţionat că a fost trimisă şi o scrisoare PNL la sfârşitul lui martie.

Afirmaţiile lui Daniel Constantin au avut loc după o şedinţă a Partidului Conservator, unde s-a emis teoria că protocolul alianţei cu PNL, Alianţa de Centru Dreapta (ACD), nu funcţionează şi a anunţat că în viitor poziţiile PC sunt ale partidului, care face parte din USL ca partid distinct.

"Însă, există această stare ... nu a fost o ameninţare, aşa cum s-a spus, nu a fost o nemulţumire, este o stare de regret că nu funcţionează şi de ce spun că nu trebuia să surpindă pe nimeni, pentru că am discutat în nenumărate rânduri cu colegii din PNL aceste lucruri. Mai mult decât atât, am şi trimis o scrisoare către conducerea PNL încă din data de 28 a III-a 2013 în care anunţam că sunt anumite probleme şi că ar fi bine să avem o reuniune de urgenţă să clarificăm toate aceste probleme. Întrucât din 28 a III-a până în prezent nu am primit niciun răspuns, am considerat că într-adevăr... în această scrisoare, noi spuneam că există probleme de funcţionare, de nerespectare a protocolului din ACD şi ar fi bine să remediem aceste probleme. Întrucât nu am primit niciun răspuns, am considerat că acest protocol într-adevăr nu funcţionează şi ca atare... Repet, nu vrem să creăm şi nu a vrem să amplificăm această discuţie, dar pur si simplu cred că este foarte important şi pentru noi, dar şi pentru PNL ca de acum înainte toate lucrurile să fie discutate de fiecare în numele fiecărui partid”, a spus Constantin.

Daniel Constantin a afirmat că nu există protocol de funcţionare în ACD între PNL şi PC în 28 de judeţe din 41. „Din acest punct de vedere, nu cred că putea să mire pe cineva o astfel de poziţie”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat că din discuţiile avute privind activitatea în plan local s-a constatat că protocolul cu ACD fizic nu funcţionează.

Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al liberalilor, a declarat că nemulţumirile pe care le are PC în ce priveşte activitatea ACD pot fi lămurite prin discuţii între liderii PNL şi PC, menţionând că relaţiile sunt cel puţin normale, iar conservatorii pot să candideze pe cont propriu la PE.

Premierul Victor Ponta considera atunci că decizia luată de Partidul Conservator de a-şi prezenta poziţia ca partid distinct în USL nu va avea influenţe negative în legătură cu funcţionarea Uniunii, pentru că este normal să existe uneori „mici frecuşuri”, care nu vor influenţa însă stabilitatea USL: „Totdeauna sunt discuţii într-o alianţă, unele mai vizibile, altele mai puţin vizibile, sunt absolut convins că lucrurile vor mege bine”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor