Wen Jiabao a fost indus în eroare de oficialii locali în legătură cu decesele cauzate de cutremur

Femeie cu un copil în spate pe străzile din Yiliang, la două zile după cutremurul de la începutul lunii septembrie 2012
Femeie cu un copil în spate pe străzile din Yiliang, la două zile după cutremurul de la începutul lunii septembrie 2012 (STR / AFP / GettyImages)

În cursul unei vizite în zonele afectate de cutremurele devastatoare de vinerea trecută din provincia Yunnan, premierul chinez Wen Jiabao a fost indus în eroare de oficialii locali în legătură cu moartea a trei elevi.

Potrivit postului oficial Radio Naţional China, oficialii i-au spus lui Wen că trei elevi au fost ucişi de căderile de pietre declanşate de cele două cutremure. Elevii au murit de fapt când şcoala lor s-a prăbuşit în timpul cutremurului, potrivit unui profesor local.

Wen a zburat la Yibin, în provincia Sichuan, imediat după cutremur, ulterior mergând cu trenul spre judeţul Yiliang din provincia Yunnan, care a fost cel mai grav afectat în timpul dezastrului, şi a ajuns în cele din urmă în oraşul Luozehe.

Când a vizitat judeţul, oficialii locali i-au spus lui Wen că trei elevi au fost ucişi de căderi de pietre, a raportat radioul oficial. Wang Jianying, directorul adjunct al Departamentului de Educaţie al provinciei Yunnan, care i-a arătat lui Wen daunele provocate de dezastru, a declarat că nicio şcoală nu s-a prăbuşit, ci au fost doar deteriorate puţin, a raportat radioul de stat şi Shandong Business Daily.

Dar Zhu Yinquan, profesorul şcolii elementare Yunluo din judeţul Yilian - şcoala care se pare că s-a prăbuşit - a relatat pentru presa chineză că şapte copii luau prânzul în sala lor de clasă când a început cutremurul. Remarcile sale au apărut într-o poveste publicată pe portalul chinez de ştiri Sina, dar articolul original a fost şters şi nu a fost clar cu ce ziar a vorbit Zhu.

În urma cutremurului, Zhu s-a grăbit spre sala de clasă şi a salvat şapte copii din clădirea prăbuşită, dar ceilalţi trei elevi lipseau şi au murit ulterior.

Cutremurele, care au afectat în special regiunile sărace şi accidentate din provinciile Yunnan şi Guizhou, au ucis cel puţin 81 de persoane, au rănit circa 800 şi au determinat evacuarea a zeci de mii de oameni, a fost raportat Xinhua. Pierderea economică a fost substanţială, înregistrându-se pagube de aproximativ 3,7 miliarde de yuani (583 milioane de dolari).

Oficialii din judeţul Yiliang au spus că circa 517 şcoli au fost avariate în tot judeţul, trei elevi fiind ucişi atunci când ţigla acoperişului unei şcoli aparent prost construite s-a prăbuşit. Toate şcolile din judeţ au fost închise în urma cutremurelor.

US Geological Survey a declarat că ambele cutremure, care au avut magnitudinea de 5,6 pe scara Richter, au avut loc vineri la o diferenţă de o oră unul de celălalt.

Imediat după seisme, oficialii locali au afirmat că construcţiile de calitate inferioară şi infrastructura deficitară din provincia Yunnan, o zonă săracă dominată de grupul etnic Yi, nu a făcut faţă cutremurelor.

"Multe dintre clădirile de acolo sunt construite din cărămidă şi grinzi, neavând o capacitate portantă mare", a susţinut şeful departamentului seismologic din Yunnan, Huang Fugang. "Aceste structuri practic nu sunt rezistente la cutremur."

Domnul Li, profesor la şcoala gimnazială Maoping din Yiling, a relatat pentru televiziunea NTD că "practic toţi pereţii sălilor de clasă sunt sparţi."

"La aproximativ 200 de elevi care locuiesc în câmp le oferim mese, dar apa curentă a fost tăiată. Trebuie să ne pregătim propria apă. Există suficientă apă pentru spălat şi gătit, dar nu există niciun fel de apă potabilă ", a continuat el.

Domnul Chen, profesor la şcoala elementară centrală Luojiexiang, a declarat pentru radio că doi elevi au fost răniţi, dar a adăugat că "nicio clădire nu s-a prăbuşit", deşi şcoala a fost grav avariată, susţinând că este "periculos" să se intre în interior. "Avem nevoie de experţi care să evalueze dacă orele pot fi reluate", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe